S-riksdagsledamot polisanmäler Irene Svenonius (M) för cancerköer

avJohn Granlund

Nu blir haveriet med cancerköerna på Karolinska polissak.

I kväll polisanmälde riksdagsledamoten Hans Hoff (S) moderata landstingsrådet Irene Svenonius.

– Det är vållande till annans död som skulle kunna vara aktuellt, säger Hans Hoff till Aftonbladet.

Förra sommarens cancerköer på Karolinska universitetssjukhuset fick fatala konsekvenser - patienter avled.
DN avslöjade i går att sjukhusets högsta chefer, bland dem sjukhusdirektören Melvin Samsom, kände till situationen.

På onsdagskvällen polisanmälde riksdagsledamoten Hans Hoff finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

– Jag har varit nere på polisstationen på Södermalm och lämnat in den själv, säger Hoff som också sitter i Riksdagens socialutskott och Socialdemokraternas partistyrelse.

1 av 2
Hans Hoff, riksdagsledamot Socialdemokraterna.

”Måste utredas”

I polisanmälan uppger riksdagsledamoten att det finns skäl för polis- och rättsväsende att undersöka om Irene Svenonius ”genom handling eller underlåtenhet, har gjort sig skyldig till något brott i samband med att människor har dött i väntan på vård”.

För Aftonbladet utvecklar han sitt resonemang bakom polisanmälan:

– Misstankarna är det funnits en underlåtenhet, att man inte har agerat trots att man vetat om situationen som innebar att människor kunde komma att dö. Det kan också vara så att man har fått den här kunskapen men tagit beslutet att inte tillskjuta mer medel för att lösa situationen och då är det frågan om en handling som måste utredas av polis och åklagare, säger Hans Hoff.

Hoppas på förundersökning

Riksdagsledamoten ser framför sig en utredning under rubriceringen vållande till annans död i och med att situationen på Karolinska ledde till att flera patienter dog i väntan på vård.

– Jag hoppas på en ordentlig förundersökning som kör den här frågan i botten, dels vad som har skett när det gäller det yttersta ansvaret men också huruvida det har varit en underlåtelse att agera eller att man har handlat på ett felaktigt sätt.

Varför riktar du anmälan mot den politiska ledningen och inte sjukhusledningen?

– Jag menar att sjukhusdirektören har en sådan funktion där jag utgår från att han har gått vidare upp till högsta ansvariga i en så här allvarlig sak. Att man går vidare när hela organisationen slår larm och när det handlar om människoliv.

På Citypolisen i Stockholm bekräftar man att polisanmälan upptagits under kvällen.

– Jag kan bekräfta att det är en anmälan upprättad om Karolinska och den är skickad till en samordningsenhet där man kommer att avgöra var den ska handläggas och det beslutet kommer tas i morgon, säger jourhavande förundersökningsledaren Kristoffer D’Afflitto.

Irene Svenonius vill inte låta sig intervjuas och hänvisar i stället till en kommentar från sin pressekreterare Caroline Opsahl:

– När polisen inte har tid att utreda våldtäkter så väljer Socialdemokraternas partiledning i stället att belasta rättsväsendet med politiska utspel. Vi tar gärna en seriös diskussion om hur sjukvården kan utvecklas och hur vårdköerna kan kortas, säger hon.