Trump stäms på mångmiljonbelopp

TT

Publicerad 2018-06-14

Donald Trump under presidentvalkampanjen 2016. Arkivbild.

Staten New York stämmer USA:s president Donald Trump och hans tre äldsta barn för påstådda oegentligheter i välgörenhetsstiftelsen Donald J Trump Foundation.

Donald Trump, som nu hotas av mångmiljonböter, meddelar dock att han inte kommer att medverka till någon uppgörelse.

Följ ämnen
Donald Trump

Enligt delstatens justitieminister Barbara Underwood har presidentens välgörenhetsorganisation misskött verksamheten genom att flera gånger ha använt pengar från rörelsen för att betala Trumps privata bolagsverksamhet. Enligt stämningen ska en av Donald Trumps golfklubbar ha renoverats för pengar från stiftelsen, och mångmiljonbelopp har använts vid evenemang i samband med presidentvalskampanjen 2016, skriver The Washington Post.

Ledande positioner

Utöver presidenten stäms hans tre äldsta barn – Donald Trump Jr, Ivanka Trump och Eric Trump – som har ledande positioner i stiftelsen.

Underwood har bett en domare att upplösa välgörenhetsorganisationen och att de pengar som finns kvar i stiftelsen, omkring 1 miljon dollar, ska delas ut till andra välgörenhetsändamål. Hon begär också att Trump ska betala minst 2,8 miljoner dollar i böter och ersättningar, rapporterar tidningen.

"Sjaskiga demokrater"

Trump har tidigare sagt att han ska avveckla sin välgörenhetsstiftelse, men det har inte varit möjligt så länge den har varit under utredning.

Donald Trump skriver på Twitter att han inte kommer att gå med på någon uppgörelse. Presidenten tillägger att "sjaskiga New York-demokrater" gör "allt för att stämma mig" och refererar till Underwoods företrädare Eric Schneiderman, som beslutade att inleda utredningen.

Schneiderman avgick nyligen sedan flera kvinnor anklagat honom för att ha utsatt dem för våld, något han nekat till.

Följ ämnen i artikeln