Polisen säljer 54 draghundar – som kan avlivas

avTT

Foto: Sergei Grits/AP/TT
Över 50 draghundar ska säljas enligt ett beslut av Länsstyrelsen i Norrbotten. Hundarna på bilden är inte de som artikeln handlar om. Arkivbild.

Polisen söker omgående nya hem till 54 draghundar av raserna alaskan husky och scandinavian hound.

Länsstyrelsen har beslutat att hundarna ska säljas, överlåtas – eller avlivas.

– Alla förstår nog vad som händer om hundarna inte säljs. Får man inga nya hem till dem så måste man ta bort dem, säger Andreas Laine på Binagårdens hund- och kattpensionat.

Enligt polisen rör det sig om både valpar och fullstora hundar som framavlats till draghundar.

– Det är i sig inget ovanligt i att polisen säljer djur som länsstyrelsen omhändertagit, men det är nog definitivt första gången som vi på länsstyrelsen i Norrbotten har omhändertagit så många hundar, säger Anna Modig vid djurskydds- och veterinärenheten hos länsstyrelsen, till Norrländska Socialdemokraten.

Samtliga hundar omhändertogs från sin tidigare ägare på grund av missförhållanden. Den personen vill köpa hundarna igen, men kommer inte att få detta.

För att undvika att den tidigare ägaren ändå kan köpa hundarna via en annan person, kommer djuren inte att säljas i stora grupper.

Binagårdens hund- och kattpensionat i Luleå sköter försäljningen av hundarna.

– Alla förstår nog vad som händer om hundarna inte säljs. Får man inga nya hem till dem så måste man ta bort dem, men vi hoppas att intresset är så stort att vi hittar hem till allihopa som är i ett sådant skick så att de är omplaceringsbara, säger Andreas Laine på Binagården.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar