Räddningsaktionen avslutad för i dag – flera pojkar ute ur grottan

Just nu pågår räddningsaktionen i Tham Luang-grottan för att få ut de tolv pojkarna och deras tränare som varit fast där i femton dagar.

Fyra pojkar ska nu vara ute ur grottan bekräftar thailändska myndigheter, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ytterligare två pojkar rapporteras befinna sig i närheten av grottöppningen.

– De tas om hand på fältsjukhuset nära grottan, säger Tossathep Boonthong, chef över Chiang Rai-provinsens hälsodepartement, enligt Reuters.

Räddningsaktionen för att få ut de tolv pojkarna och deras fotbollstränare pågår för fullt. På kvällen lokal tid meddelade myndigheter under en presskonferens att man nu avblåst räddningsaktionen för idag.

Arbetet kommer att återupptas om cirka tio timmar när dykarna har fått vila. 

Fyra pojkar är redan bekräftade ute ur grottan och har tagits till sjukhus.

Enligt tidigare uppgifter skulle sex pojkar skulle vara räddade, men nu rapporteras att två pojkar ska vara i närheten av grottöppningen där de kommer mötas av sjukvårdspersonal.

På förmiddagen thailändsk tid gav sig en grupp dykare in i grottan för att rädda fotbollslaget. Enligt uttalanden från räddningsledaren lät det som att processen skulle ta cirka 11 timmar, men arbetet gick fortare än beräknat, skriver TT.

Hela aktionen beräknas ta två till fyra dagar beroende på väderförhållanden.

13 utländska dykare, fem thailändska dykare och militära specialförband hjälps åt för att få ut fotbollslaget. De ska ha förberett sig i flera dagar för att kunna genomföra räddningen.

Två dykare följer med varje barn genom grottsystemet som är mörkt, smalt och krokigt. 

Planen är att låta pojkarna simma ut i fyra ”grupper”. Den första gruppen om fyra är redan ute, därefter simmar de i grupper om tre. Den 25-årige fotbollstränaren kommer eskorteras ut sist.

Sedan pojkarna hittades har ett enormt arbete med att pumpa ut miljontals liter vatten ur grottan pågått.

På en presskonferens uppgav guvernören att vattennivån i grottan har sjunkit med 30 centimeter, och att pojkarna kommer kunna gå den sista biten.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

När pojkarna väl är ute förs de till en helikopter för att tas till sjukhuset Chiang Rai Prachanukroh.

Utanför grottan finns 13 läkarteam – en för varje pojke och deras tränare – uppger The Guardian.

Efter att de första pojkarna har kommit ut har två ambulanser setts lämna området kring grottan.

Publisert:

LÄS VIDARE