Sverigedemokraternas vecka i Almedalen

avTT

Publicerad:
Foto: Henrik Montgomery/TT
SD-ledaren Jimmie Åkesson höll tal först på lördagen, men var ändå närvarande under veckan.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Mycket kretsade runt SD-ledaren Jimmie Åkesson under Almedalsveckan.

Alla riksdagspartier har varsin dag i Almedalen. Förutom Sverigedemokraterna som hade en hel vecka.

– Ett tag funderade jag på att stanna hemma med familjen i stället för att åka hit. Alla pratar om oss ändå, som en kaxig SD-ledare Jimmie Åkesson uttryckte det.

Alla tvingas förhålla sig till Sverigedemokraternas växande roll i svensk politik. Partiet seglar i en stark opinionsvind och kan bli näst största parti i valet. Åkesson själv tror att man blir allra störst.

Allianspartierna hade med sig förra veckans öppna bråk om SD och fördelningen av presidieplatser i riksdagsutskotten. Det kom att tolkas som ett misslyckat försök att mjuka upp relationen till SD inför talmansval och val av statsminister.

Fortfarande oeniga

Trots den uttalade föresatsen från alla fyra borgerliga partier att inte regeringsförhandla med SD är partierna fortfarande splittrade i hur man ska förhålla sig till partiet vid en regeringsbildning. Moderatledaren Ulf Kristersson tänker köra "ända in i kaklet" utan att förklara hur det ska gå till utan SD:s stöd.

Socialdemokraterna, som är i desperat behov av att få tillbaka sina väljare från SD, försökte i veckan på olika sätt att omyndigförklara partiet. Företrädarna är inte kompetenta nog och väljarna begriper egentligen inte vad de röstar på, var några av budskapen.

Problemet för partierna är att oavsett vad de säger och gör så understryker det bara Sverigedemokraternas centrala roll. Själva behöver de egentligen inte göra särskilt mycket.

Antidemokratiska krafter

Ett starkt tema i nästan alla partiledartal i Almedalen var annars hotet från antidemokratiska och extremistiska krafter i såväl Europa som Sverige. I Visby var det tydligare än någonsin med nazister från Nordiska motståndsrörelsen som störde, hotade och trakasserade människor.

– Det har kokat inom mig när jag sett nazister härja här i Visby, sade statsminister Stefan Löfven.

– Till alla dem som hatar och hotar, har jag ett budskap: Vi kommer jaga er med den fulla kraften i vår demokrati, sade Moderatledaren Ulf Kristersson.

Centerledaren Annie Lööf avbröts under sitt tal av skanderande nazister.

– Det är allvar nu. Detta är på riktigt. Vi kan inte passivt se på. Vi måste visa att Sverige aldrig kommer att tillhöra hatarna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM