Brittiska utrikesministern Boris Johnson avgår

Boris Johnson, 54, avgår, meddelar Downing Street.

Den brittiske utrikesministern lämnar regeringen till följd av Mays mjuka Brexit-plan.

Tidigare London-borgmästaren Boris Johnson lämnar Theresa Mays regering.

”Denna eftermiddag accepterade premiärministern Boris Johnsons avskedsansökan. Hans ersättare presenteras inom kort. Premiärministern tackar Boris för hans arbete”, uppger en talesperson för premiärministerns kontor Downing Street skriver The Guardian.

Tidningen skriver att konservative Tory-politikern Johnson till en början accepterade Mays plan som förhandlades fram i fredags, men ändrat sig efter att ha pratat med vänner och politikerkollegor.

– Han hoppades nog att det under veckan skulle finnas möjligheter att ändra i överenskommelsen, men under helgen förstod han att den möjligheten inte skulle finnas, säger Matt Cole, historiker och statsvetare vid University of Birmingham, till TT.

Han är inte ensam. I natt lämnade David Davis sin plats som Brexitminister eftersom han ansåg att premiärministern ”gett bort alldeles för mycket alldeles för lätt” i förhandlingarna med EU, skriver BBC.

I fredags godkändes en plan för hur ekonomiska band med EU ska behållas efter landets utträde, vid ett möte på Mays lantresidens Chequers nordväst om London.

Strax efter att Boris Johnsons avhopp blev känt pratade Theresa May för brittiska underhuset.

Hon varnade för en ”stökig” skilsmässa från EU om unionen inte ändrar sin förhandlingsposition. Hon sa även att tiden håller på att rinna ut och att britterna måste förbereda sig för alla möjliga resultat, däribland ett uteblivet brexitavtal.

Vill ha ”fritt handelsområde”

May tycktes under mötet ha övertygat de flesta, inklusive Davis, om att stödja hennes ”mjukare” plan för att lämna EU.

Hon vill ha "ett fritt handelsområde för varor" med EU och bibehålla ett nära handelssamarbete. Men under fredagskvällen skrev Davis ett brev till May där han beskrev förslaget som ogenomförbart.

Även andra konservativa parlamentsledamöter har kritiserat Mays förslag, då de anser att det inte är ett riktigt avslut med EU.

Dessutom har Steve Baker, högt uppsatt vid Davis brexitdepartement, sagt upp sig.

Johnson blir alltså den tredje högt uppsatte ministern att avgå på mindre än 24 timmar. Tidigare på dagen meddelades att May utsett den 44-årige EU-skeptikern Dominic Raab till ny brexitminister.

Labour: ”Regering i kaos”

Motståndarpartiet Labour hävdar att Mays regering tappat kontrollen.

– Landet står stilla med en regering i kaos. Premiärministern kan inte leverera brexit och har inte längre någon auktoritet, säger Tom Watson enligt Sky News.

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, kommenterade snabbt Johnsons avhopp.

”Politiker kommer och går men problemen de skapar för människorna finns kvar. Jag kan bara beklaga att idén om brexit inte lämnat med Davis och Johnson”, skriver Tusk på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE