Psykiater skrev ut "enorma mängder" narkotika

TT

Publicerad 2018-06-28

En rättspsykiater utreds för att ha skrivit ut stora mängder narkotika på lösa grunder. Arkivbild.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har anmält en känd rättspsykiater sedan han skrivit ut stora mängder narkotiska preparat på lösa grunder. Bland hans patienter finns tungt kriminella, skriver Aftonbladet.

Psykiatern utreds nu av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

– Det är försvarligt att skriva ut sådana här höga doser till just den här unika gruppen jag har, säger han till tidningen.

Ivo anser att psykiatern är "uppenbart olämplig" att utöva läkaryrket och listar i sin anmälan upp en rad fall där han ska ha agerat regelvidrigt.

I ett av dem ska han ha skrivit ut "enorma mängder" centralstimulerande narkotiska läkemedel till en patient som sedan fick vårdas på psykiatrisk klinik. I ett annat fall fick en ung kriminell man stora doser centralstimulerande medel utskrivna utan att det i journalen framgår varför eller om patienten genomgått någon undersökning. I ett tredje fall har en patient fått recept 30 gånger, trots att de bara setts vid fyra tillfällen.

För Aftonbladet uppger psykiatern att hans patienter är "extremt svåra" och om de inte får legala preparat utskrivna tar de illegala i stället.

– Det är bättre att jag försörjer dem med tillräckligt höga doser legalt och håller i dem, säger han till tidningen.