De efterlysta

Hundra brottslingar slipper undan straff – varje år

Av: 

Patrik Dahlin

Marcus Andersson

Joachim Kerpner

NYHETER

Varje år preskriberas fängelsestraffen för omkring hundra efterlysta brottslingar, som polisen inte lyckats hitta.

Aftonbladets granskning visar att flera av dem borde vara lätta att få tag i.

Mellan 2012 och 2017 lyckades 602 dömda och efterlysta personer hålla sig undan så länge att de fick sina fängelsestraff avskrivna.

Straffen preskriberas oftast efter mellan fem och tio år. Preskriptionstiden avgörs av det straff som högst kan följa på det aktuella brottet.

Var femte efterlyst person i Aftonbladets granskning kan slappna av redan i år. 33 av 146 personer som vi undersökt får sina straff preskriberade under 2018.

En av dem är en 60-årig kvinna som dömdes till två månaders fängelse för stöld och efterlystes i slutet av 2013.

En 31-årig man dömdes i april 2013 för vapenbrott och olovlig körning till tre månaders fängelse. Efter att han hållit sig undan i fem år preskriberades hans straff den 8 maj 2018. Han bor i dag i Finland, och svarar inte på våra kontaktförsök.

Redan tre månader efter efterlysningen syntes hon i offentliga register. Hon ansökte då om skilsmässa i samma tingsrätt som dömde henne till fängelse. Under efterlysningen har hon också drivit ett fall i förvaltningsrätten. Hon var missnöjd med att hon bara fick 8 500 kronor i bidrag av sin hemkommun. Dessutom har hon registrerat en ny bostadsadress i samma kommun hos Skatteverket.

Efterlysta som har kontakt med svenska myndigheter kan undgå upptäckt i åratal och därmed slippa avtjäna sina fängelsestraff.

Antalet dömda som lyckas undvika sitt fängelsestraff och till och med få sina domar preskriberade var väsentligt fler 2017 än 2012 – 104 jämfört med 76.

Göran Pettersson, chef vid polisens handräckningsgrupp i Stockholms city, tycker det är självklart att brottslingar ska placeras i fängelse på en gång när de blir dömda.

– Det är ju förödande om brottsoffren möter efterlysta på gatorna, säger han.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

De efterlysta

LÄS VIDARE

Dömda och efterlysta brottslingar får bidrag

ÄMNEN I ARTIKELN

De efterlysta

Brott

Sven-Erik Alhem

Skatteverket