16-åring misstänkt för sexmord på barn

avCornelia Mikaelsson

NYHETER

Sexåriga Alesha var på besök hos farmor och farfar när hon försvann.

Hon hittades död några timmar senare.

En 16-åring är gripen, misstänkt för att ha mördat och våldtagit flickan, skriver The Telegraph.

Sexåringen försvann spårlöst i måndags morse från sina farföräldrars hus på ön Isle of Bute, på den skotska västkusten.

Foto: Jeff J Mitchell / Getty Images Europe
Alesha MacPhail blev bara sex år gammal.

Familj efterlyste flickan

Vid halv sju på morgonen upptäckte flickans farmor, Angela King, att hon var borta. Hon anade det värsta. Hon lade ut en efterlysning på Facebook där hon bad människor om hjälp att leta efter Alesha.

Bara några timmar senare hittades sexåringen död i ett skogsområde, inte långt från familjens hem. Enligt The Guardian var det en boende på ön som upptäckte kroppen utanför ett övergivet hotell på måndagen.

Aleshas mamma, Georgina Lochrane, 23, var själv inte på Isle of Bute när sökandet efter hennes dotter startade. Hon fick reda på att flickan var försvunnen via Facebook. Senare samma dag hämtades hon av polis för att identifiera sitt barn.

Minderårig misstänkt

Redan i tisdags, dagen efter att kroppen hittats, slog polisen fast att flickan mördats. Då hade en första rättsmedicinsk undersökning gjorts.

Foto: Jeff J Mitchell / GETTY IMAGES
Polis uppmanar allmänheten att höra av sig om de har sett eller hört något i samband med försvinnandet.

På onsdagen hämtade polisen in en sextonårig pojke, vars identitet är hemlig på grund av hans unga ålder, till förhör – och han är nu åtalad för mord och våldtäkt på flickan.

Pojken har hörts i rätten och kommer att hållas häktad i väntan på den andra förhandlingen som förväntas äga rum senare under juli månad.

Till The Independent säger poliskommissarie Stuart Houston att: ”Flickans familj har visat ett oerhört mod genom vad som måste ha varit en otänkbar prövning,” och tackar lokalbefolkningen på ön för deras hjälp i utredningen.

Lokalinvånare är chockade

Alesha MacPhail befann sig på ön för att tillbringa tre veckor tillsammans med sin släkt, vilket hon även har gjort tidigare år.

Det misstänkta mordet har skakat turister och lokalinvånare har utryckt oro och sorg över flickans bortgång.

Foto: Jeff J Mitchell / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
En sexårig flicka försvann från hennes farföräldrars hem. Några timmar senare hittades hon mördad.

På onsdagsmorgonen var det ovanligt lugnt på den annars livliga semesterön. Enligt The Scotsman dröjde det inte länge innan trottoaren utanför familjens hus fylldes med blommor, nallebjörnar, ballonger och meddelanden som ”sov sött lilla ängel” och ”god natt lilla ängel”.

För The Guardian utvecklar Raymond Yost, vars barnbarn lekte med Alesha förra sommaren, sin oro: ”Alla på ön är förkrossade och föräldrar släpper inte sina barn ur sikte innan polisen får tag på den som är skyldig. Det är ett litet samhälle. Vi har växt upp tillsammans, vi har gått i skolan tillsammans, vi har varit ute i världen och kommit tillbaka. Det som har hänt är hjärtekrossande.”

Polisen vädjar till allmänheten om tips och efterlyser filmer, från övervakningskameror eller bilkameror.

Föräldrarna är oftast förövare vid mord på barn 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM