Man ihjälskjuten utomhus i Malmö – gärningsmän kan ha fångats på film

Av: Gustaf Tronarp, Josefin Silverberg, Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

En ung man sköts ihjäl i Rosengård i Malmö under måndagskvällen.

Enligt Aftonbladets uppgifter figurerar han i polisutredningen kring en av skjutningarna på Nydala.

Nu letar polisen efter gärningsmännen – som kan ha fångats på film.

– Vi sysslar med informationsinsamling och ska intresserar oss för teknisk övervakning från platsen, säger Ewa Gun Westford, presstalesperson för Skånepolisen.

En skottskadad man i 20-årsåldern hittades under kvällen på trottoaren på von Rosens väg i stadsdelen Rosengård i Malmö. Polisen hade då larmats om flera höga smällar i Rosengårds centrum.

Ambulans kallades dit men mannen dog på platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet jagade polisen fyra män som färdades på två mopeder.

Skjutningen är den senaste i en rad skjutningar som skakat Malmö under de senaste månaderna.

18 juni mördades tre personer, den egentliga måltavlan i trippelmordet var en 21-årig man, en av Malmös mest kriminella.

Platsen där mannen sköts ihjäl.
Foto: Patrick Persson
Platsen där mannen sköts ihjäl.

Figurerar i flera utredningar

Mannen i 20-årsåldern som dog på von Rosens har enligt Aftonbladets uppgifter figurerat i en av utredningarna kring dödsskjutningarna vid Nydalatorget tidigare i sommar. Han var också misstänkt för ett människorov i juni.

Ingen har ännu gripits för gårdagens dåd.

– Vi har ingen i sikte. Vi slutade på platsen klockan fyra och avspärrningarna är hävda. Nu sysslar vi med informationsinsamling och vi ska intressera oss för teknisk övervakning från platsen, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson.

Ett stort antal förhör har hunnit hållas och dörrknackning genomförs.

– Det är väl känt att vi är väldigt intresserade av uppgifter om detta. Var och ett av ärendena utreds för sig men det är klart att det ur ett annat perspektiv hör de här skjutningarna ihop, säger Ewa-Gun Westford.

Moped intressant för utredningen

Polisen söker efter uppgifter om en moped. Enligt Aftonbladets uppgifter färdades fyra misstänkta gärningsmän på två mopeder i anslutning till skjutningen.

– Offret är känd i vår organisation. Mer än så säger vi inte än. Vi är oerhört intresserade av en moped. Vi vill ha kontakt med personer som kan ha sett människor på moped eller i anslutning till moped, Erik Jansåker, chef polisområde söder.

De resurser som har aktiverats med anledning av skjutningarna räcker menar Malmöpolisen men det påverkar utredningarna av andra brott. Just nu är sex mordutredningar öppna.

Under 2017 sköts 10 personer ihjäl i Malmö. Lika många har skjutits ihjäl redan i år - på drygt ett halvår, visar statistik som polisen släppt.

– Vi har förstärkningar och vi hushåller med det. Det är trist men annat får stå tillbaka, vi använder all tillgänglig utredningspersonal i Malmö, säger Ewa-Gun Westford.

Erik Jansåker menar att kriminella mer lättvindigt tar till vapen än tidigare - för att man känner sig kränkt av någon anledning. Det är en av anledningarna till att det skjuts mycket. 

– Folk är betydligt mer lättkränkta än vad man har varit tidigare historiskt sätt. Det kan vi konstatera, säger Erik Jansåker.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE