Brandmännen kämpar i terrängen – då rustar allmänheten

avAmanda Skagerström Lindau

SVEG. Räddningstjänsten i Härjedalen kämpar för att rädda det 60-tal fastigheter som evakuerats i området mot ett flertal bränder.

Samtidigt har allmänheten mobiliserat för att hjälpa brandmännen som sliter i terrängen.

Och framåt kvällen utbröt jubel på brandstationen i Sveg — regnet föll.

– Det får regna hur mycket som helst och hur länge som helst, säger Therese till Aftonbladet.

I Härjedalen har runt 60 fastigheter evakuerats i Olingdal, Olingsjövallen och ett område runt Härjeåsjön söder om Sveg tidigare i veckan. Fortfarande rasar ett antal bränder i området och röken ligger tät på många håll i de jämtländska skogarna.

På Svegs brandstation samlas både personer ur hemvärnet, frivilliga som hjälper till i arbetet och räddningstjänstpersonal. Det kommer och åker brandbilar och privata fordon som är på väg till och från kommunens brandområden.

– Brandmännen har inte sett något liknande tidigare. Det är en väldigt stor brand med mycket mark och yta som brunnit ned. De är givetvis trötta, det är varmt ute och det är varmt av branden. De kämpar på, säger Roger Ohlsson, brytpunktsbefäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund.

1 av 2 | Foto: Felipe Morales
Therese ställer upp som frivilligarbetare hos räddninstjänsten.

Massivt stöd från allmänheten

Samtidigt som brandmännen kämpar ute i terrängen har civilbefolkningen gett massivt stöd och beviset för det fyller nästan hela golvet på brandstationen.

Brytpunktsbefälet visar högar av mat, dryck och andra förnödenheter som människor har varit och lämnat till alla de som kämpar mot bränderna.

– Det har varit helt otroligt. Det är helt fantastiskt. Ni kan titta här bakom mig så ser ni det stödet, säger Roger Ohlsson.

– Det är dricka, det är smörgåsar och vi har personer som lagar mat till oss. En förskola gjorde bland annat bullar till oss som vi uppskattade väldigt mycket.

”Gemenskapen är helt underbar”

Gåvorna körs sedan ut, till stor del av frivilliga, till de som arbetar vid brandfronten. Inledningsvis gick samtalen från frivilliga som anmälde sig att hjälpa till Roger Ohlsson — men hans mobil ringde så mycket att han nu har fått byta till en ny.

– Det ringer in både personer som kan hjälpa till med handkraft och personer med fordon, utrustning och dylikt, säger Roger Ohlsson.

– Den här gemenskapen som vi har fått av det här, den är helt underbar kan jag säga.

Välkommet regn över skogen

På onsdagskvällen utbröt också jubel på brandstationen i Sveg – när regnet började falla.

Då fanns fortfarande inga uppgifter om några nya eldområden i kommunen, och regnet som öste ner över skogen gladde fortfarande många av brandmännen.

En av dem var Therese, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen och som befann sig vid det evakuerade området runt Olingdal.

– Det är helt underbart. Kan inte bli bättre. Det får regna hur mycket och hur länge som helst. Det är precis det här vi har väntat på.

ARTIKELN HANDLAR OM