May uttalar sig om dubbelagenten – väntas peka ut Ryssland

Fallet med den förgiftade dubbelagenten i lilla Salisbury ekar över världen.

Under eftermiddagen kommer den brittiska premiärministern Theresa May tala i parlamentet om nervgiftsattacken. Enligt The Times har utredningen kommit så långt att hon väntas hålla Ryssland ansvarigt.

Samtidigt kommer den ryska ambassaden med en varning om att britterna spelar ett ”väldigt farligt spel”.

Den brittiska premiärministern Theresa May kommer att tala till parlamentsledamöter om Skripal-utredningen efter klockan 17.30, svensk tid.

Hon har tidigare under dagen hållit ett säkerhetsmöte med landets inrikes-, justitie- och utrikesministrar samt underrättelsechefer.

På agendan var naturligtvis det sensationella fallet om dubbelagenten Sergej Skripal, 66, och hans dotter Julia, 33, som båda hittades svårt förgiftade på en parkbänk i Salisbury förra veckan.

”Förvånad om hon inte pekar fingret mot Kreml”

Enligt uppgifter i brittisk media visar utredningen att det farliga nervgiftet härstammar från Ryssland.

För The Times uppgav flera regeringskällor tidigt på måndagen att Theresa May var nära att ge den ryska staten skulden för attacken och att order om bland annat sanktioner var nära förestående.

– Vi räknar med att statsministern ger ett uttalande snart. Jag skulle bli förvånad om hon inte pekar fingret mot Kreml, sa Tom Tugendhat, konservativ parlamentsledamot och ordförande för utrikesutskottet, tidigare under måndagen.

Ryssland har förnekat all inblandning.

”Långtgående konsekvenser”

Inför Mays tal kommer Rysslands ambassad i Storbritannien med ett uttalande.

– Den brittiska regeringens nuvarande hållning mot Ryssland är ett väldigt farligt spel, säger en talesperson för ambassaden, enligt Sky News.

Talespersonen anser att politiseringen leder in Skripal-utredningen på en farlig väg som i det långa loppet kan få ”långtgående konsekvenser för våra relationer”.

Avslöjade ryska hemligheter

Som rysk underrättelseofficer försåg Sergej Skripal brittiska MI6 med hemlig information under tio års tid.

Han dömdes till fängelse för spioneri men släpptes från ryskt fängelse vid en fångutväxling mellan Ryssland och Storbritannien 2010.

Enligt de senaste uppgifterna är tillståndet för dubbelagenten och dottern fortfarande kritiskt efter nervgiftsattacken.

Publisert:

LÄS VIDARE