I Torups skola har de två lärare istället för en

NYHETER

Många skolor kämpar för att få tag på behöriga lärare, men det problemet har inte Torups skola i Hylte. De har rent av två eller tre lärare i varje klass.

– Det handlar om elevernas lärande. Det som är vårt uppdrag i botten, säger skolans rektor Micael Emihl.

Torups skola i Hylte lider inte brist på lärare som vill arbeta trots den utbredda lärarbristen i kommunen. Och en av anledningarna bakom framgången är att de har flera lärare i varje klass, skriver SVT.

I fjol ändrade de systemet och började arbeta med ett tvålärarsystem på lågstadiet och ett trelärarsystem på mellanstadiet.

– En lärare håller i lektionen och den andra läraren hjälper de elever som har behov på olika sätt, säger skolans rektor Micael Emihl till Aftonbladet.

Foto: Privat
Torups skola är en attraktiv arbetsplats för lärare.

Rektorn: ”Når eleverna på helt annat sätt”

Det nya arbetssättet gör att lärarna aldrig är ensamma utan kan täcka upp för varandra om man är osäker eller har någon kunskapslucka. Det skapar även en trygghet hos de ungefär 185 elever som går på skolan, menar Micael.

– När man har den lärartätheten når man eleverna på ett helt annat sätt.

Foto: Privat
Rektorn Micael Emihl tycker att systemet är viktigt för elevernas lärande.

Men blir inte personalkostnaden mycket högre när ni har fler lärare?

– I grunden behöver vi inte mer personal, för nu behöver vi ju inte assistenter. Vi har behörig personal istället.

Enligt Micael, som också är rektor för Rydöbruks skola med samma system, ger lärartätheten många ringar på vattnet. Eftersom eleverna känner sig mer sedda och hörda blir även rasterna lugnare.

Systemet är även uppskattat bland eleverna.

– Vi tycker det är bra för man behöver inte vänta så länge om man har räckt upp handen, säger mellanstadieeleven Alma Gustafsson till SVT.

Annorlunda utbildningar: Har du hört om dessa? 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM