Här får Dan närkontakt – med det skadade rådjuret

NYHETER

När Dan Lundgren såg det skadade rådjuret var han snabbt på plats för att hjälpa henne – och hon började direkt att kela med honom.

– Jag har haft många konstiga möten med djur men det här var något i hästväg, säger han.

På fredagseftermiddagen vid halv fem-tiden fann Dan Lundgren ett rådjurskid vanka av och an i hans trädgård i Värmländska Forshaga.

– Det var ett rådjur som betedde sig konstigt men de gör ju det när det är kallt då det är svårt att hitta mat.

När kidet började tugga på Dans hustrus rosor fick Dan nog och försökte fösa bort det. Då såg han något splattra till i ögonvrån – mellan husgrunden och stupröret fanns ännu ett rådjur, närmare ett bestämt en hind.

– Där satt hon och kom inte loss stackaren.

”En riktigt häftig upplevelse”

Dan begav sig på en gång för att hjälpa henne men hon lyckades ta sig loss på egen maskin. Dock såg han att hon låg helt utmattad på marken.

– Jag tänkte att jag skulle låta henne vara i tio minuter så att hon kunde återhämta sig. När jag kom ut igen såg jag att benet låg lite konstigt på henne.

Dan försökte att ge henne lite mat, då hon såg väldigt mager ut. Men det ville hon inte ha.

– Jag vet inte hur länge hon suttit fast.

Till slut lyckades hon resa sig – och då sökte hon sig till Dan. Hon ville mysa in sig och buffade på honom. Dan som tyckte att det var märkligt filmade det hela. Klippet, som han la ut på Facebook, har i skrivande stund gillats över 4000 gånger.

– Jag la ut det för att visa mamma och pappa på Öland. Det var en riktig häftigt upplevelse. Vi har ju mycket upplevelser med djur och natur här men det här har jag aldrig varit med om tidigare. Jag har haft många konstiga möten med djur men det här var något i hästväg.

”Gick bort hastigt”

Mötet fick dessvärre ett olyckligt slut. Dan som ringt veterinären och berättat om läget fick beskedet om att ringa kommunaljägaren så att denne kunde se hur rådjuret mådde. Men rådjuret hann dö innan dess.

– Hon gick bort hastigt. Hon var väldigt gammal. Tänderna var väldigt nötta och hon var undernärd. Stressen av att sitta fast måste varit sista spiken i kistan. Hon ville bara ha någon nära innan hon gick vidare på den lilla stigen, till ett annat ställe, säger han och fortsätter:

– Hon hade nog inte överlevt så länge ute i skogen till heller. Hon hade nog gått bort inom den närmsta veckan. Det är matbrist över allt.

Därför vill Dan passa på att uppmana de som kan att lämna mat i skogen.

– Jag hoppas att människor gör en insats. Det är hemskt, det är få som vet om. Det är vi som lever på landet som ser djur på ett annat sätt som vet detta. De har det jättesvårt nu och kommer inte åt maten som de ska komma åt.

ARTIKELN HANDLAR OM