Norge

Justitieminister Sylvi Listhaug (Frp) avgår efter hård kritik

Av: 

Ebba Thornéus

TT

NYHETER

Norges justitieminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet avgår efter hot om misstroendeomröstning och därmed risk för regeringskris.

"Jag har upplevt allt detta som en häxjakt", skriver hon i ett uttalande.

Samtidigt öppnar statsminister Erna Solberg upp för att Listhaug kan få en ny ministerpost i framtiden.

Beskedet om att Sylvi Listhaug (Frp)  avgår kom på tisdagsmorgonen.

Upprinnelsen är ett politiskt bråk som uppstod när Listhaug publicerade ett inlägg på Facebook, i vilket hon anklagade socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) för att bry sig mer om terroristers rättigheter än nationens säkerhet.

Listhaug fick stark kritik för inlägget då Anders Behring Breivik – som utförde terrorattentatet på Utøya den 22 juli 2011 – just riktade sig mot Arbeiderpartiet,

Flera partier ställde sig efter inlägget bakom en misstroendeomröstning mot Listhaug som var planerad till i dag, tisdag.

I torsdags bad Listhaug om ursäkt i stortinget, och dagen innan bad statsminister Erna Solberg (Høyre) om ursäkt å hela regeringens vägnar.

Enligt källor till norska medier skulle nämligen ett misstroende mot Listhaug ha kunnat tvinga hela statsminister Erna Solbergs regering att avgå.

”En häxjakt”

Men trots det valde Listhaug själv att lämna sin post under tisdagen.

"Det har varit helt upp till mig själv om jag skulle stanna hela vägen ut. Jag är glad för att Siv (Jensen, ledare för Fremskrittspartiet) och hela partiet var villiga att lägga regeringsdeltagandet åt sidan för att stötta mig som justitieminister. Men jag kan inte tillåta att min avgång öppnar för att FRP mister makt och genomslag", skriver Listhaug i ett uttalande.

Vidare skriver hon att hon upplevt den senaste tiden som en ”häxjakt”.

”Det har varit helt surrealistisk. Ett Facebook-inlägg som inte hade något med den 22 juli att göra och som jag har bett om ursäkt för har gjort den norska politiken till ett dagis, och då är det mitt ansvar att agera som vuxen.”

Kan få en ny ministerpost

Sylvi Listhaug tillträdde posten som justitieminister så sent som i januari i år. Mellan 2013 och 2015 var hon jordbruksminister, och 2015–2018 invandrings- och integrationsminister.

Under en presskonferens på tisdagen förklarade statsminister Erna Solberg att det kan bli aktuellt med en ny ministerpost för Listhaug i framtiden.

– Sylvi är en tuff kvinna. Och hon kommer helt säkert att vara en tydlig röst i politiken genom den politiska debatten i stortinget och i olika positioner framöver. Att hon avgår innebär inte ett hinder för att hon kan bli statsråd senare i regeringen, svarade Solberg på frågan om Listhaug kan få en ny post i regeringen.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) tar över rollen som justitieminister.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Sylvie Listhaug.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Norge

LÄS VIDARE

Solberg ber om ursäkt för statsråds inlägg

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Sylvi Listhaug

Fremskrittspartiet

Utøya

Norsk politik