Franskt terrordrama över – tre döda

avAdam Westin, Joakim Magnå, Josefin Silverberg

Tre personer dödades i en serie attacker i södra Frankrike.

Den misstänkte gärningsmannen Radouane Lakdim, 26, sköts ihjäl när en insatsstyrka stormade en stormarknad där han tagit gisslan.

– Vårt land har drabbats av en islamistisk terrorattack, säger Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tv-tal.

Gisslandramat inleddes vid 11-tiden på fredagsförmiddagen på en stormarknad i Trèbes i södra Frankrike.

Dessförinnan hade gärningsmannen attackerat två personer i Carcassonne, knappt 10 kilometer från Trèbes, och kapade deras bil. En av dem dog, den andre skadades. Han sköt också mot en grupp poliser och skadade en av dem – innan han körde mot Trèbes i det stulna fordonet.

När den misstänkte terroristen Radouane Lakdim gick in på stormarknaden ropade han att han var IS-soldat, uppger vittnen för flera franska medier. Han skrek även ”Gud är större” på arabiska.

Han sköt ihjäl två personer och tog flera som gisslan. Merparten lyckades fly, men han behöll en kvinna som mänsklig sköld. Ett befäl inom det paramilitära gendarmeriet förhandlade med gisslantagaren och fick honom att byta ut kvinnan mot sig själv.

Lakdim sköts till slut ihjäl i samband med att specialstyrkan GIGN stormade lokalen.

En medlem i insatsstyrkan blev träffad av en kula i benet i samband med inbrytningen – som inleddes när gärningsmannen sköt och skadade den gisslantagne polisen svårt.

1 av 7 | Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

När allt var över hade totalt tre personer dödats och 16 skadats, utöver den döde gärningsmannen.

En av de döda är portugisisk medborgare, skriver AFP.

”Islamistisk terrorattack”

Frankrikes president Emmanuel Macron säger i ett tv-tal att tillståndet för den skadade polisen är livshotande, skriver Le Figaro.

– Vårt land har drabbats av en islamistisk terrorattack, säger Macron och tillägger:

– Utredningen ska ge svar på flera viktiga frågor: När blev han radikaliserad? Hur fick han det här vapnet?

Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq. Om gärningsmannen har någon tydlig koppling till IS har ännu inte framkommit.

Gärningsmannen uttryckte under gisslandramat krav till polisen om att Salah Abdeslam, den ende kända överlevande terroristen från Parisattackerna 2015, ska släppas fri.

Salah Abdeslam har ställts inför rätta i Bryssel, anklagad för att ha varit en nyckelperson bakom terrorattackerna i Paris. Abdeslam greps den 18 mars 2016 i Bryssel-kommunen Molenbeek, där han är uppvuxen.

Dödliga IS-attacker i Frankrike

Dådet i södra frankrike under fredagen är d enförsta dödliga attacken i Frankrike som terrorgruppen tagit på sig sedan oktober 2017, då två unga kvinnor knivhöggs till döds vid tågstationen i Marseille.

130 personer dödades i Paris-attackerna den 13 november 2015, då IS-terrorister attackerade flera restauranger, konsertlokalen Bataclan och Frankrikes nationalarena i fotboll, där landet mötte Tyskland i fotboll, med automatvapen och bomber.

På Frankrikes nationaldag 14 juli 2016 dödades 84 personer då en man kapade och körde en lastbil längs strandpromenaden i Nice. Även det terrordådet har IS sagt sig ligga bakom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Brott

Terrorism