Högsbo

Inbrottstjuv tros ligga bakom mord och mordförsök – polisen vädjar om tips

Av: 

Adam Westin

NYHETER

En gärningsman som rycker och känner på dörrar i bostadsområdet Högsbo i Göteborg jagas för ett mord och ett mordförsök.

Polisen vädjar om allmänhetens tips för att hitta inbrottstjuven.

– Det är en kraftig attack med ett form utav tillhygge, ett vapen. Vi vill inte gå närmare in på den detaljen, det ska bara gärningsmannen känna till, säger Thomas Fuxborg.

Ett mordfall och ett mordförsök i samband med inbrott har inträffat på senare tid – bara några hundra meter ifrån varandra.

Tillvägagångssättet är detsamma och polisen misstänker att det är samma person som gått och känt på dörrar i bostadsområdet Högsbo.

OBS: Arkivbild.

Hittade sin vän mördad

Kring midnatt mellan den 7 och 8 mars mördades en man i sin lägenhet på Sikelgatan i Högsbo i Göteborg.

– Det är arbetskamrater och vänner till den här mannen som märker att han inte kommer till arbetet den 8 mars, och blir oroliga. Den 9 mars åker en bekant till hans lägenhet där dörren är olåst, och han hittar sin vän mördad i lägenheten, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson i region Väst.

På vilket sätt mannen mördats är information som polisen vill hålla för sig själva.

– Det är en kraftig attack med ett form utav tillhygge, ett vapen. Vi vill inte gå närmare in på den detaljen, det ska bara gärningsmannen känna till, säger Thomas Fuxborg.

Sökt igenom lådor och hyllor

Gärningsmannen har sökt igenom hela lägenheten efter värdesaker. Det är oklart om han eller hon, enligt polisen troligtvis en man, fått med sig något byte.

– Mannen bodde där ensam och vad han eventuellt har blivit av med vet vi inte i nuläget. Men man ser ju om någon sökt igenom en byrålåda, en bokhylla och liknande, säger Thomas Fuxborg.

En liknande händelse inträffade den 28 december 2017, på Riksdalersgatan som också ligger i området Högsbo.

Polisen tror att samma person ligger bakom.

Är det liknande våld som har brukats?

– Ja, mannen på Riksdalersgatan skadas allvarligt och körs till sjukhus. Egentligen är det bara en ren tillfällighet att han inte dör. Idag är han hemma och mår förhållandevis bra men har naturligtvis chockats av händelsen, säger Thomas Fuxborg.

”Går runt och känner på dörrar”

Både mannen som mördades och den som skadades svårt uppges vara i medelåldern.

– En av arbetshypoteserna är att vi har att göra med en person som går runt och känner på entrédörrar och lägenhetsdörrar, sent kväll- eller nattetid för att se om han eller hon kan komma in någonstans. Sedan har gärningsmannen i de här två fallen mötts utav män som befinner sig i sina respektive lägenheter, som utsatts för grovt våld. Det finns ingen koppling mellan de två offren, säger Thomas Fuxborg.

Vädjar om iakttagelser

Polisen vill att boende i området drar sig till minnes om man varit med om att någon exempelvis känt på ens dörr eller port.

– I nuläget känner vi att vi behöver få in mer tips för att komma vidare. Vi har haft dörrknackning i området och gjort alla utredningsåtgärder. 

– Vi vill naturligtvis med detta att folk uppmärksammar främmande personer i husen. Det kan ha funnits andra händelser i området som vi inte känner till, där man kanske inte släppt in personen i fråga. Eller om man gjort iakttagelser kring personer som ändrat beteende eller upplevs lite onormala för tillfället, säger Thomas Fuxborg.

Polisen nås på telefonnummer 114 14.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Högsbo

Göteborg

Våldsbrott

Inbrott