Jan Björklund: ”Emma Carlsson Löfdahl ska avgå”

avAndreas Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Aftonbladets granskning – nu säger Liberalernas partiledare, Jan Björklund, att riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) ska avgå.

– Hon ska få smälta det här i ett par dagar, säger han till Dagens Nyheter.

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) har tagit en time out efter att Aftonbladets avslöjade hennes bostadsaffärer som har kostat skattebetalarna 460 000 kronor. Hon har hyrt sin makes bostadsrätt för 13 000 kronor i månaden trots att avgiften ligger på knappa 2 500 kronor. Under de senaste två åren har L-toppen fått 103 000 kronor per år för att hyra lägenheten.

Totalt har Carlsson Löfdahl plockat ut drygt 463 000 kronor i bidrag sedan 2013.

Tog time out

Efter granskningen har det varit flera avgångskrav mot henne, bland annat från hennes eget disktrikt i Jönköping. I ett pressmeddelande skrev de att de hade tappat förtroendet för henne.

Under fredagen blev det klart att Emma Carlsson Löfdahl tar en time out från sitt riksdagsuppdrag, det uppgav hon i ett brev till medlemmarna i Jönköping. I brevet stod det även att hon inte tänkte avgå. ”Jag tänker inte dömas av något mediadrev”, stod det i brevet.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund

Det har även riktats kritik mot partiledningen för hur de har hanterat situationen. ”Varför har Liberalernas gruppledning ännu inte har uppmanat Emma Carlsson Löfdahl att lämna sitt riksdagsuppdrag?”, skrev den före detta moderata försvarsministern Mikael Odenberg på Facebook. Aftonbladet har sökt både Jan Björklund och Maria Arnholm men de har inte velat svara på några frågor.

”Inte tillfyllest”

Under helgen hade flera hundra liberaler samlats på riksmötet i Västerås för att diskutera EU-valet. Men det har överskuggats av de problem som finns inom partiet. EU-parlamentarikern Cecilia Wikströms sidouppdrag, dåliga opinionssiffror och Emma Carlsson Löfdahl bostadsaffärer.

– Emma Carlsson Löfdahls argument, att hon inte ska avgå eftersom hon vill invänta en rättsprocess är inte tillfyllest, säger Jan Björklund till DN.

Som svar på frågan om hur långt det kan gå innan det blir ett uteslutningsärende svarade Björklund:

– Hon ska avgå. Men jag låter henne smälta de här beskeden i några dagar till, säger han till tidningen.

Aftonbladet har sökt Emma Carlsson Löfdahl.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM