Aftonbladet nominerat till Röda korsets journalistpris

avAdam Westin

Varför väljer så många nigerianska flickor den mardrömslika resan till Europa?

Aftonbladets Staffan Lindberg och Andreas Bardell undersökte migrationen på plats i Benin City.

– Det är en viktig berättelse om flickorna som luras till Europa, säger Andreas Bardell, fotograf.

Av de afrikanska migranter som anländer till Europa med flyktingbåtar kommer störst andel från Nigeria.

Aftonbladets team besökte en skola där 100 av 1 200 elever begett sig mot Europa, de allra flesta flickor. Många reser just från detta område i delstaten Edo – trots att området inte är särskilt utsatt för krig, naturkatastrofer eller fattigdom.

– Jättemånga fastnar på vägen och hamnar i migrantfängelser i Libyen. De kan säljas på mänskliga auktioner och behandlas som slavar på vägen. Många dör på Medelhavet när båtar sjunker, och de som lyckas ta sig hela vägen till Europa står alla i skuld till sina flyktingsmugglare. Kvinnor och flickor hamnar i prostitution, säger reportern Staffan Lindberg.

1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
Sedan terminsstarten i januari har 100 av de 1200 elever på Egba-skolan utanför Benin City i delstaten Edo i södra Nigeria gett sig av.

Varför åker de ändå?

– Det bär på en dröm som är så otroligt stark, och då spelar ingen roll att det finns kampanjer som säger ”åk inte, ni råkar ut för elände”. Trots vad de har hört ser de det här som enda chansen till ett bättre liv.

Utöver historier från flickor som tidigare rest iväg sprids falska bilder av Europa från flyktingsmugglare och häxdoktorer.

Biologiläraren Grace Kheafe beskriver flykten som en ”epidemi”.

– Inget vi säger spelar någon roll, säger hon i reportaget.

Nomineras till pris

Nu har reportageserien nominerats till Röda korsets journalistpris 2019. Organisationen vill belöna en journalistisk gärning som ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer. I Sverige eller i världen.

– Vi är såklart jätteglada och stolta över nomineringen. Det är en viktig berättelse om flickorna som luras till Europa med löften från människosmugglarna om ett bättre liv, säger fotografen Andreas Bardell.