SVT stoppar årets studentsångare

Foto: Johan Nilsson / TT
Lunds studentsångare sjunger även i år, men inte i SVT. Arkivbild.
NYHETER

Sedan 1974 har tv-tittare kunnat se Lunds studentsångare sjunga in våren. Men i år bryter SVT traditionen.

Att se Lunds studentsångare sjunga in våren har varit en tradition sedan år 1974, tv-tittare har kunnat ta del av sången på TV4 vissa år, och andra SVT. De senaste två åren har evenemanget sänds i SVT, men så blir det inte just den här våren. Det blir ingen studentsång i SVT den 1 maj – i alla fall inte från universitetstrappan i Lund.

– Vi värnar om traditioner och vill att det ska kännas i SVT när det är högtider, det är en viktig del av uppdraget. Men vi är även måna om att göra det på olika sätt och skildra olika traditioner och evenemang på olika platser runt om i landet. Vi gör lite olika bedömning år från år, säger Eva Beckman och tillägger att hon inte utesluter att sändningen från Lund återvänder ett annat år.

Vad som ersätter Lundsändningen i SVT är inte känt.

”Hoppas SVT tänker om”

I ett pressmeddelande från Lunds Studentsångförening anger de att skälet de fått är minskad budget och stora utgifter på grund av valår och stora idrottsevenemang. De tycker att beslutet är tråkigt.

”Vi vet att många tittare över hela landet tycker denna konsert är en av vårens höjdpunkter. Nära 390.000 personer tittade förra året, en siffra som är sensationellt bra för en körkonsert! Dessutom är det en förhållandevis billig produktion som bara kostar en bråkdel av till exempel ett idrottsevenemang. Vi hoppas förstås att SVT kommer att tänka om”‚ säger körens dirigent Andreas Lönnqvist i pressmeddelandet.

Enligt Tomas Hagström, ordförande i Lunds Studentsångförening, kommer konserten att genomföras som vanligt – det kommer vara samma sånger och samma plats.

”Men nu blir det alltså bara publiken på plats som får del av detta", säger han i ett pressmeddelande.

Då blir det vår 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM