Kaj Linna tänker stämma staten

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Kaj Linna. Arkivbild.

Skadeståndet till Kaj Linna, som friades från en morddom efter 13 år i fängelse, kan komma att sänkas på grund av gällande preskriptionsregler. Om så blir fallet kommer han att stämma staten, uppger han nu.

– Det är så gott som säkert att vi kommer att stämma staten eftersom JK inte kommer att komma upp i de nivåer som vi anser rimliga. Det blir ett civilrättsligt mål och vi kommer inte att gå under 20 miljoner kronor i skadestånd, säger han till SVT Nyheter Norrbotten på telefon från Spanien där han befinner sig.

I förra veckan uppgav justitiekanslern Anna Skarhed att hon kommer att "följa lagen" i bedömningen, vilket skulle kunna innebära att Linna inte har rätt till skadestånd för de första åren han satt inlåst.

Anna Skarhed vill inte kommentera uppgifterna om en eventuell stämning från Linna och säger i ett mejl till SVT att "handläggning pågår".

Linna dömdes 2004 mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord som begicks i Kalamark utanför Piteå. Efter en tredje resningsansökan friades han i fjol och släpptes från fängelset i maj. Ingen har i modern tid suttit felaktigt inlåst så länge, och Linnas advokat har tidigare talat om ett väntat skadestånd på 20–25 miljoner kronor.