Här är svenska supermasken – som sprider nervgift

NYHETER

De kan bli upp till 55 meter långa. De svarta, giftiga slemmaskarna som kallas för långsnöre finns vid havet på västkusten och enligt en ny studie från Uppsala universitet kan arten vara ett av Sveriges giftigaste djur.

– När de drar ut sig blir de hur långa som helst. Som mest blir de en centimeter tjocka också, säger Tom Arnbom, expert vid WWF, i Aftonbladet Morgon.

Rädd för maneter när du badar i havet vid västkusten? Glöm det, det verkligt obehagliga djuret är arten långsnöre, en så kallad slemmask som kan bli upp till 55 meter lång.

– När de blir attackerade släpper de ut ett slem med gift i sig. Och det gillar inte de som försöker äta upp dem, säger Världsnaturfondens expert Tom Arnbom i Aftonbladet Morgon.

I en studie från Uppsala universitet har man nyligen kommit fram till att det kan vara ett av Sveriges giftigaste djur.

1 av 2

De som kan falla offer för det obehagliga djuret är exempelvis krabbor och kackerlackor.

Inte farlig för människor

Men trots giftets styrka så är djuret inte farligt för människor.

– De här lever under tio meters djup och det är väldigt få av oss som simmar så djupt. Sedan så bryr de sig inte om oss och de är helt ofarliga för oss. Giftet är inte tillräckligt starkt för oss, säger Tom.

För den som tar på ett långsnöre kan det sticka till i handen, men mer än så är det alltså inte. Däremot har man vid studien i Uppsala undersökt om masken kan komma till mänsklig användning, till exempel som gift mot insekter.

”Det här peptidtoxinet är det giftigaste ämnet som någon har hittat i den svenska djurvärlden och att det dessutom kan vara användbart är extra spännande”, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Grodspecial i AB Morgon - skillnaden mellan padda och groda 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM