"Fri för första gången sedan man var fem"

Foto: Adam Ihse/TT
Christian Karlsson (till höger) och Robin Dahlén tillsammans med mamma Annika Karlsson (längst till vänster), pappa Weine Dahlén och styvmamma Eva Dahlén.
Foto: Adam Ihse
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson skrivs av från Kevinfallet. Enligt åklagaren är det tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott.
NYHETER

I snart 20 år har de levt med vetskapen om att de pekats ut för att ha dödat fyraårige Kevin.

Nu har bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén fått beskedet de längtat efter: Bevisningen mot dem håller inte, och de frias.

– Det är första gången man är fri sedan man var fem år, säger Robin Dahlén.

Snart ett år har gått sedan granskningar av SVT och DN ledde till att förundersökningen om det så kallade Kevinfallet öppnades på nytt. Tvivel hade väckts om det verkligen var de utpekade bröderna, då fem och sju år gamla, som låg bakom fyraåringens död.

Efter att hela utredningen från 1998 gåtts igenom – förhör och vallningar som gjordes då har granskats, beslag har skickats för nya analyser och ytterligare ett 80-tal förhör har genomförts – kom så beslutet från chefsåklagare Niclas Wargren. Bröderna frias helt.

– Skälet till beslutet är att de inte längre kan misstänkas för brottet, bevisningen mot dem är så svag, säger han.

Det går inte att visa att de var där eller såg när Kevin dog. Teknisk bevisning saknas. Åklagaren nämner också att vittnesmål från en familj, som besökte brödernas familj vid tidpunkten för fyråringens död, tyder på att det är "osannolikt" att Christian Karlsson och Robin Dahlén skulle ha kunnat döda Kevin.

– Det är anmärkningsvärt att man inte tagit större hänsyn till de uppgifterna i utredningen, säger Niclas Wargren.

Lastpall välte?

Han är bitvis försiktig i kritiken mot den ursprungliga utredningen, och säger att den bedrivits med "hög ambitionsnivå". Han ifrågasätter likväl resultatet:

– Jag delar inte alls de slutsatser som gjordes i den tidigare utredningen, tvärtom är jag mycket kritisk.

Uppgifterna som framkom i förhören har varit otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa. Dessutom har förhören med barnen varit för långa, enligt Wargren.

– De har skett vid tidpunkter som inte är okej och man har ställt ledande frågor. Gör man på det sättet har man ett ansvar för sin analys, och där har det brustit.

Det är alltjämt oklart hur Kevin dog. Han kan ha drunknat. Sexuellt våld är tänkbart, men inte sannolikt. Han kan ha utsatts för trubbigt våld, men inte från bröderna. En ny tolkning är att en lastpall kan ha vält över pojken, men det kan inte bevisas. Något svar på vad som egentligen hände får vi nog aldrig.

– Jag bedömer att det inte går att komma vidare i utredningen, säger Wargren.

"En mardröm"

För bröderna och deras familjer är dagens besked en stor lättnad, och innebär en upprättelse efter vad pappan Weine Dahlén beskriver som en 20 år lång mardröm.

– Jag älskar dem, och jag är så fruktansvärt stolt över att de har varit så starka. De har varit utsatta för det här i 20 år med mardrömmar och en skola som svikit. Varje dag har vi vaknat till det här.

Just nu vill han bara fokusera på glädjebeskedet.

– Jag håller på att smälta glädjen. Jag kan återkomma till den eventuella bitterheten vid ett senare tillfälle, säger han.

Den yngre brodern, Robin Dahlén, säger att de nu fått sin rättvisa tillbaka.

– Hur illa det än har varit och hur lång tid det än tog kom vi ändå i mål.

– Nu är det bara att starta om, bara fortsätta att försöka leva som vanligt. Jobba, hus, bil. Det är väl inte så mycket mer planerat. Vanliga livsmål man ser framför sig, säger Robin Dahlén.

Bröderna har svårt i dag att förstå hur utredarna kom fram till det de gjorde 1998.

– Det är tragiskt, både för oss som blev utpekade, och även för Kevins familj som måste gå igenom allt detta en gång till nu. Det är klart tankarna går till dem också, säger Christian Karlsson.