Daniel bältades i 42 timmar – föll ihop och dog

NYHETER

När 34-åriga Daniel släpptes ur bältessängen för att gå på toaletten föll han ihop och dog.

– Han var rädd, psykiatrin förstod inte honom, berättar pappan Josef Peric för SVT:s Uppdrag granskning.

Motala psykiatri kände till risken för att Daniel kunde dö av blodpropp – men säger ändå inte att det var rätt eller fel att bälta honom under så lång tid.

Daniel Hallin hölls fastspänd i bältessäng på Motala psykiatri i 42 timmar mellan den 25 och 27 juli 2017, rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

34-åriga Daniel Hallin hade en lång sjukdomshistorik bakom sig med en rad av diagnoser och medicinering när han kom in till Motala psykiatri.

Han var psykotisk, var paranoid och hade vanföreställningar.

– För helvete farsan din jävel, kom hit nu! sa Daniel när han ringde till sin pappa, berättar Josef Peric för Uppdrag granskning.

Beslöt att han skulle bältas – tio gånger

När pappan tog kontakt med sjukhuset fick han veta att sonen var bältad, och att han inte kunde besöka Daniel.

Daniel Hallin tröståt ofta för att dämpa ångesten, och var mycket överviktig när han lades in. Detta kan innebära risk för blodproppar när man är stillasittande eller liggande.

Ändå fattades beslut om att förlänga bältningen – tio gånger. Motiveringen var att Daniel var ”hotfull” och ”instabil”.

När Daniel till slut släpptes ur bältningen gick han till toaletten, där han föll ihop medvetslös. Han dog av blodproppar i lungorna.

”Hur stor betydelse vet vi inte”

Motala psykiatri har tagit fram nya rutiner efter Daniel Hallins död – men vill inte slå fast att det var bältningen som orsakade att hans död.

– Det är ytterligt sällan vi vet exakt i sjukvården hur alla samband ser ut, för det är oerhört komplext. Men vi tar det på allvar och säger att bältningen kan mycket väl ha haft betydelse men exakt hur stor betydelse vet vi ju inte, säger chefläkare Erik Fransson till Uppdrag granskning.

För att någon ska bältas måste personen enligt lag vara en omedelbar fara för sig själv eller annan. Av journalen framgår att Daniel var ”verbalt aggressiv”, hade vanföreställningar om att läkaren var Lucifer – men samtidigt hade han inte hotat personal.

”Inte min Daniel”

Föräldrarna till Daniel Hallin har fortfarande svårt att ta in faktumet att de förlorat sin son.

Marianne Hallin fick beskedet en eftermiddag, av två kvinnor från psykiatriavdelningen.

– Då säger de att han är avliden. Det ordet kan jag höra än i dag, att han är avliden. Men då sa jag att det kan väl inte stämma? Inte min Daniel, säger Marianne Hallin, till Uppdrag granskning.

Dagens tre rubriker 3 april 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM