Studie: Därför är nattugglor sämre i skolan

avBabs Drougge

NYHETER

Har du en tendens att stanna uppe sent på nätterna?

Då är det inte så förvånande om du dessutom har haft svårt i skolan, visar en ny studie.

Det är en grupp amerikanska forskare som följt studenter vid Northeastern Illinois University under två läsår och kommit fram till att nattugglor drabbas av en slags jetlag när de tvingas närvara vid föreläsningar tidigt på morgonen.

– Vi upptäckte att majoriteten av studenterna blev jetlaggade av lektionstiderna, vilket korrelerade väldigt starkt med sämre akademiska prestationer, säger Benjamin Smarr vid University of California, en av forskarna bakom studien, till The Independent.

Inte helt vakna

Genom att kartlägga när studenterna var som mest aktiva de dagar de inte hade föreläsningar, samt vilka tider de själva valde att schemalägga sina lektioner, kunde forskarna klassa studenterna som antingen lärkor, finkar eller ugglor.

Så mycket som 50 procent av studenterna deltog i föreläsningar innan de ens vaknat till fullständigt.

– Olika personer har verkligen olika biologiska klockor, så det finns ingen ”en tid passar alla-lösning” när det kommer till utbildning, säger Benjamin Smarr till The Independent.

Måste individanpassas

Tio procent av studenterna hade redan passerat sin mest alerta fas under dygnet, och valde alltså att schemalägga sina lektioner för sent, medan 40 procent kunde anpassa sina studier efter sin egen biologiska klocka. De presterade konsekvent bättre på tentorna.

Forskarna menar att utbildningarna måste kunna individanpassas för att göra den mer jämlik.

– Istället för att uppmana studenter att gå och lägga sig tidigare, i strid med sin biologiska rytm, borde vi jobba på att individualisera utbildningen så att inlärning och lektioner struktureras för att dra nytta av att veta vilken tid på dagen en enskild student har störst möjlighet att lära sig, säger Benjamin Smarr till The Independent.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Illinois