Skolmassakern i Florida

Skolskytten Nikolas Cruz, 19, uppges varit våldsam mot sitt ex

avJosefin Silverberg

Skolskytten Nikolas Cruz ska ha stängts av från skolan på grund av ett bråk med sin tidigare flickvän och hennes nya kille.

Det uppger eleven Victoria Olvera, 17, för Sky News och säger att han varit våldsam mot flickvännen.

Familjen som han flyttade in hos efter det att hans mamma dött är chockad, skriver Miami Herald.

Det har redan framkommit att Nikolas Cruz, 19, som skjutit ihjäl 17 personer på en gymnasieskola i Florida, flaggats som en säkerhetsrisk av skolans personal. Cruz stängdes av från skolan på grund av ordningsproblem och var förbjuden att bära ryggsäck på skolområdet.

Flera elever på Marjory Stoneman Douglas High School berättar att de inte blev förvånade när de hörde om vem som skjutit. De berättar att han ibland gått omkring beväpnad på skolområdet.

– Ärligt talat, många förutsåg det här. Vi skojade om att han en dag skulle skjuta på skolan. Han var förberedd för det här, säger en person till News4jax.

Våldsam mot exflickvännen

Nu framkommer nya detaljer om 19-åringens liv. Victoria Olvera, en 17-årig student säger att en av anledningarna till att Cruz relegerades från skolan under förra året var för att han hamnat i bråk med sin ex-flickvän och hennes nya pojkvän. Olvera säger till Sky News att Nikolas Cruz varit våldsam mot exet.

Nikolas Cruz flyttade in hos en väns familj efter det att hans mamma dött, rapporterar Miami Herald med hänvisning till Jim Lewis, familjens advokat.

1 av 20
Skolskytten Nikolas Cruz, 19.

En före detta vän till skytten, Dakota Mutchler, säger att han inte sett Cruz under det dryga år han varit borta från skolan då han ”successivt blivit lite konstigare och konstigare”.

Sheriffen Scott Israel, som berättat att de nu går igenom 19-åringens konton på sociala medier och genomsöker hans hus säger att det som hittills framkommit är ”väldigt oroväckande”.

Var deppig efter mammans död

Familjens advokat säger att de kände till att Nikolas Cruz hade ett skjutvapen av typen AR-15. Vapnet förvarade han i ett låsbart skåp i hemmet.

Före detta klasskamraten Joshua Charo, 16, säger till Miami Herald att Cruz som förstaårsgymnasist gick med i Junior Reserve Officers' Training Corps, ett program för högstadie- och gymnasiestudenter som sponsras av försvaret. Den svenska motsvarigheten är Försvarsutbildarna, som ger grundläggande soldatutbildning till ungdomar.

När hans mammans dog, då vännens familjen gav honom ett hem, ska han ha varit deprimerad, och kanske lite underlig menar familjens advokat.

Efter relegeringen från Marjory Stoneman Douglas High School, som enligt myndigheter och skolkamrater berodde på att han var stökig, började Nikolas Cruz på en skola för ungdomar med riskbeteenden och jobbade samtidigt i en lågprisbutik.

– Men de har aldrig märkt av några våldsamheter... Han var lite deppig men såg ut att börja få rätsida på det, säger familjens advokat Jim Lewis till Washington Post.

Dagen då han utförde skolmassakern tog han sovmorgon men gav ingen riktig förklaring till varför.

– Han sa: ”Det är alla hjärtans dag och jag behöver inte gå till skolan på alla hjärtans dag”, säger Lewis till Miami Herald.

Familjen kände inte till vad han planerade.

– Ingen förstod att det här var på väg. De är chockade.

Trump: Psykiskt störd

President Donald Trump menar att det är tydligt att Nikolas Cruz hade problem.

”Så många tecken på att Florida-skytten var psykiskt störd, till och med avstängd från skolan för dåligt och oberäkneligt beteende. Grannar och klasskamrater visste att han var ett stort problem. Sånt här måste alltid rapporteras till myndigheterna, gång på gång”, twittrar Trump.

Presidenten har beordrat om flaggning på halv stång vid regerings- och militärbyggnader för att hedra de som dödades i skolmassakern.

– Vår nation sörjer med de som har förlorat sina nära och kära i skjutningen på Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, säger Trump, enligt AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM