Höjd säkerhet i Kina efter bombattentat

NYHETER

20 terrorister gripna i provinsen Xinjiang

Foto: Kina höjer säkerheten efter måndagens bombattack som dödade 16 poliser.

Kina har gripit två män – misstänkta för måndagens bombattack i regionen, som dödade 16 poliser.

Grönsakshandlaren och taxichauffören prejade en grupp poliser som var ute och joggade med stulen lastbil och lät två sprängladdningar detonera.

På tisdagen kom beskedet att myndigheterna höjer säkerheten inför de olympiska spelen.

Foto: Poliser söker igenom en väska som lämnats obevakad på Pekings flygplats.

Enligt Kina tillhör båda de gripna attentatsmännen vid måndagens attentat i staden Kashgar minoritetsfolket uigurerna.

I attacken dödades 16 poliser och myndigheterna hävdar att männen är muslimska terrorister.

Knivar

I ett pressmeddelande från Kinas säkerhetsdepartement på tisdagen anges att männen är 28 respektive 33 år gamla och från Kashgar i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Den ene uppges vara taxichaufför och den andre grönsaksförsäljare.

Männen greps på morgonen sedan de attackerat en grupp gränspoliser som var ute och joggade. Enligt ministeriet körde männen med en stulen lastbil upp bakifrån och lät två sprängladdningar detonera bland poliserna. De överlevande attackerades med knivar.

Propagandamaterial

I lastbilen, uppger ministeriet, hittades nio andra hemgjorda laddningar. Dessa ska likna de som påträffades när Xinjiang-polisen i januari 2007 avslöjade ett träningsläger för separatistgruppen Östra Turkestans Islamistparti (Etim), som Kina stämplat som terrorister.

Ministeriet uppger också att ett enklare skjutvapen samt propagandamaterial för att starta Jihad (heligt krig) i Xinjiang fanns i lastbilen.

Kort därefter kom rapporter om att man gripit 18 ”utländska uppviglare”. De 18 misstänks dock för ett tidigare våldsutbrott, klargör en ledare för kommunistpartiet i Kashgar.

Varnat för attacker

Kina har varnat för attacker från militanta grupper Xinjiang i samband med OS i Peking som inleds på fredag. På tisdagen kom beskedet att myndigheterna höjer säkerheten i provinsen Xinjiang.

100 000 poliser står redo i Peking. Man har även luftvärnsrobotor stationerade utanför huvudarenan "Fågelboet".

– Vi är redo att hantera alla typer av säkerhetshot och vi är övertygade om att OS kommer att bli en säker tillställning, säger myndighetsrepresentanten Sun Weide till tidningen Guardian.