bin Ladens chaufför fick fem och ett halvt år

NYHETER

Dömdes för att ha stött terrorverksamhet

Jemeniten och Guantanamofången Salim Hamdan, som under en tid var Usama bin Ladins chaufför, har dömts fem och ett halvt års fängelse.

Foto: Usama bin Ladins chaufför Salim Hamdan. Arkivbild.

En militär jury fastställde på torsdagen straffet för den jemenitiske Guantanamofången Salim Hamdan till fem och ett halvt års fängelse.

Åklagaren uppmanade juryn att överväga livstids fängelse men yrkade därefter på åtminstone 30 års fängelse för Hamdan. Den fällande domen mot Hamdan är den första som avkunnats på Guantanamo-basen.

Terrorverksamhet

I onsdags fann den militära juryn Hamdan skyldig till att ha stött terrorverksamhet. Han friades däremot från den allvarligaste anklagelsen: planer på krigsbrott i terrornätverket al-Qaidas tjänst.

Vid torsdagens förhandlingar i militärdomstolen beklagade Hamdan att oskyldiga människor dödades i 11 september-attackerna. Han tillade att han inte vet hur de anhöriga ska kunna återgäldas för det som hänt.

– Jag ber dem personligen om ursäkt om någonting jag gjort orsakat dem smärta, sade Hamdan.

Åklagarsidan vidhöll emellertid att Hamdan är en farlig man som fungerat som livvakt och chaufför åt terrorledaren Usama bin Ladin.

Hamdan har suttit inspärrad på Guantanamobasen sedan 2000, under långa tider i isolering.

Räknas av

Med tanke på hur länge han har varit fången borde straffet anses avtjänat. Försvarshögkvarteret Pentagon har emellertid antytt att det inte finns några planer på att släppa Hamdan eller andra fångar på basen som anses alltför farliga.

Domaren i målet hade tidigare meddelat att Hamdan skulle få tillgodoräkna sig fem år och en månad av den tid han suttit fången, det vill säga från 2003 då det för första gången presenterades ett åtal mot honom.