Svensk kopplas till al-Qaida

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-07

En svensk medborgare ska enligt amerikanska underrättelser hösten 2006 ha tagit värvning för organisationen Islamiska staten i Irak, en grupp som säger sig ingå i terrornätverket al-Qaida.

Uppgiften finns i värvningsdokument som amerikanska soldater beslagtagit vid Iraks gräns mot Syrien. Dokumenten används av forskare knutna till projektetet Combating Terrorism Center (CTC) vid militärhögskolan West Point i USA.

– Det finns ingen anledning att ifrågasätta uppgifterna i forskningsprojektet, säger Mats Paulsson, chef för Säpos enhet för kontraterrorism, till Svenska Dagbladet.

Fallet med den utpekade svensken vill han dock inte kommentera specifikt.

CTC lade i december på sin hemsida ut uppgifter om svensken och 605 andra personer som terrorismforskarna tror har kommit in i Irak från Syrien. Dokumenten varierar i detaljrikedom.

Svensken är född 1974. Hans alias är Abu Mua'az. Han åkte från Sverige via Egypten till Syrien. Med sig hade han 2700 dollar, pass, körkort. Pengarna gick till en värvningskoordinator vid namn Ashraf som ”en donation”.

Enligt folkbokföringen är han skriven på en adress i nordvästra Stockholm. Svenska Dagbladet på nätet uppger att han är född i Tunisien och kom till Sverige 2000. När tidningen ringer till hemadressen berättar en anhörig att mannen, hans hustru och bror är utomlands.

Islamiska staten i Irak är samma grupp som uttalade dödshot mot konstnären Lars Vilks efter dennes teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Gruppen har tagit på sig flera mord och självmordsattentat, men bedöms som relativt svag i Irak.

Svensken, som anger att han haft ett vanligt yrke, tog värvning som krigare.

– Det finns ingen formell juridisk möjlighet att stoppa folk som vill åka ut ur landet och delta i sådana aktiviteter, kommenterar Mats Paulsson.

TT