Rosengårdsgråk drabbar de äldre

Hemtjänstpersonalen vågar inte hjälpa sina vårdtagare

Rosengårdbråk drabbar gamla

Uppskrämd hemtjänstpersonal vågar sig inte ut för att hjälpa gamla och handikappade efter upploppen i Rosengård.

Nu har de utrustats med ett särskilt direktnummer till polisen som de ska ringa om de känner sig hotade.

Dessutom har de fått jackor som tydligt visar att de tillhör stadsdelens vårdpersonal.

"Kan inte gå på toaletten"

– Hemtjänsten vågar inte gå ut på gatorna och då blir personer liggande i sängen, kan inte på toaletten eller få sin mat. Allt på grund av de här idioterna som skrämmer livet ur folk, summerar Andreas Konstantinides, ordförande för Rosengårds stadsdelsfullmäktige, några av konsekvenserna av de oroligheter som skakat Malmö.

De senaste dygnens smällare, hemmagjorda bomber, vinande stenar och brinnande bilar har också slagit extra hårt mot dem i stadsdelen som mår dåligt efter krig i sina forna hemländer.

Krigstrauma

– 25 procent av alla flyktingar från Irak lider av posttraumatisk stress. De här människorna mår mycket dåligt och 150 får hjälp av Röda korsets behandlingscenter. Nu mår de ännu sämre, säger Konstantinides.

Han har ett budskap både till vänsteraktivister och det 50-tal av Rosengårds egna kriminella ungdomar som han hävdar deltar i bråken för att skapa kaos:

”Svaga som får betala”

– Det är de svaga grupperna, de som behöver hjälp, som tvingas betala priset för det ni gör. Jag tror inte att det är det ni vill.

Först natten till lördagen lugnade stämningen ner sig i området efter flera dygns bråk. Då hade Malmöpolisen fått förstärkning av specialutbildade kolleger från Göteborg och Stockholm.

Dessutom var omkring 200 frivilliga, bland annat från olika islamiska föreningar, ute för att prata med ungdomarna.

Att bråken dämpades tror Malmöpolisens informatör Charley Nilsson beror på den gemensamma kraftsamlingen.

– Vi har haft bra bemanning på rätt plats och kunnat ta hand om uppkomna problem. Men givetvis har också frivilliginsatserna initierade av föreningarna på Rosengård betytt väldigt mycket för att lugna ner det hela, säger Nilsson.

TT

Publisert: