Upplöst istället för bränd

Ny begravningsmetod kan bli verklighet i framtiden

Kroppen blir upplöst med hjälp av lösningsmedlet lut, hög värme och tryck inne i behållaren.
Kroppen blir upplöst med hjälp av lösningsmedlet lut, hög värme och tryck inne i behållaren.

Glöm jordfästning.

Glöm kremering.

I framtiden kan det bli möjligt att lösas upp i lut och spolas ut i avloppet.

I alla tider har människor grävt ner eller bränt sina anhöriga efter döden. Nu kan det finnas ett nytt alternativ - att bli upplöst i lut och sen spolas ut i avloppet.

Metoden som kallas alkaline hydrolysis uppfanns, i USA för 16 år sedan, för att man behövde ett bra sätt att göra sig av med djurkadaver.

BioSafe Engineering är företaget som ligger bakom behålllarna.

Vd:n Brad Crain säger till Associated Press att han inte känner till någon begravningsbyrå som använder sig av metoden men att två forskningssjukhus i USA använder stålcylindern på människolik som donerats till forskning.

Kaffefärgad vätska

Vid upplösningen stoppar man in kadavret i en stor stålcylinder, som påminner om en tryckkokare. Med hjälp av lösningsmedlet lut, hög värme och tryck upplöses kroppen och kvar finns en kaffefärgad vätska som påminner om motorolja. Vätskan kan efteråt spolas rakt ut i avloppet.

En aska som påminner om den som finns kvar efter en kremering finns också och kan lämnas till de anhöriga i en urna.

Miljövänligt

Fördelarna med metoden anses vara många. Tillskillnad från kremering ger upplösningen av lik inte samma miljöfarliga utsläpp men har fortfarande kremeringens fördelar när det gäller platsbesparingar på världens kyrkogårdar.

En begravningsbyrå i New Hampshire överväger nu att köpa in en cylinder, men väntas möta hårt motstånd av medborgare som inte har lust att lösas upp efter döden.

Publisert: