Utvecklingsstörda är inte idioter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-24

Sebastian Ramirez 29 år. Studerar på lärarutbildningen på Stockholms Universitet. När han blir klar ska han jobba som förskolelärare.

Jag såg på Insider för två veckor sedan och blev väldigt upprörd på två olika sett. Det handlade om en pojke som när han var yngre blev diagnostiserad som utvecklingsstörd. Jag blev väldigt upprörd över att en person med den kompetensen kan klassa en person som utvecklingsstörd och senare görs det andra undersökningar som visa att han inte är det. Men jag blir också väldigt upprörd vilken kommentar som han ger sin mamma när han åker på något typ av läger. Han kliver av bussen och ser alla de andra barnen som sitter i rullstolar eller som man verkligen kan se att de är utvecklingsstörda.

Han säger till sin mamma att ”mamma jag är ingen idiot” varpå mamman svarar ”nä du är ingen idiot”. Detta gjorde mig också väldigt upprörd. Sen när är en utvecklingsstörd person en idiot. Hur kan man säga så till sitt barn. Det hade varit bättre om hon sa. ”Nä idiot är du inte vare sig du är utvecklingsstörd eller inte”. Jag blev ännu mer upprörd över hennes kommentar när hon fick veta att han var utvecklingsstörd. Tyvärr kommer jag inte ihåg exakt vad hon sa så jag kan inte ta upp det här. Men alla vet vi ju att utvecklingsstörda INTE är idioter. De är lika mycket människor som vi andra ”normala” om man får säga så.

Mamman borde ha tänkt efter innan hon svarade sin son. Jag tror nog att fler blev upprörda över det. Hoppas att fler tar till sig av detta och att det inte händer igen.

Sebastian Ramirez

ANNONS