Nytt rum till barnen – på bara en helg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Från trist till sprakande – vi guidar steg för steg

1 av 3 | Foto: Andrea Björsell

Har du beige hyreshustapet och ditt barn drömmer om ett färgsprakande fantasiland?

Lugn, så här fixar du nytt barnrum på bara en helg.

Att inreda ett inspirerande och färgsprakande barnrum behöver inte betyda veckor av arbete.

Det går att förvandla barnummet till en prinsessdröm med rosa regnbåge eller en bilbana med värsta draget på bara tre dagar.

Sätt dig ner en kväll tillsammans med experten – barnet – och planera. Sen är halva jobbet gjort.

Enkelt på plats

Börja med att bestämma färg för en fondvägg. Att måla en vägg går betydligt mycket snabbare än att måla fyra. Dessutom är den lätt att måla om i och med att barnet växer och ändrar tycke och smak.

Välj sedan tema och färg för en väggdekoration. Klistermärken för väggar, så kallade wallies, sätts snabbt och enkelt på plats och ger rummet ett tema. Med åren kan du sedan lätt byta ut dem, utan att väggarna eller färgen förstörs.

När färg och wallie är fixade är det bara att sätta igång.

10 smarta tips till barnrummet

1. Rensa i röran. Inget barn behöver tusentals leksaker. Spola alla backar och lådor som sakerna slängs ner i och byt mot funktionella möbler och hyllor.

2. Sekretären är en underskattad möbel. Här har du skrivbord och förvaring i en smidig förpackning som dessutom ger möjlighet att trolla bort oredan vid oväntat besök.

3. Se dig om i rummet och hitta alla gömda och glömda utrymmen. Bakom dörren kan man sätta krokar och platsen ovanför dörren är som gjord för en hylla.

4. Var noga med belysningen. Det bästa är att ha flera olika ljuskällor som fungerar såväl till legobygge som till sagoläsning.

5. Ta upp ett tema eller ett mönster som får återkomma på flera ställen genom hela rummet. Hitta möbler eller textilier som passar eller skapa egna schabloner som du målar på väggar.

6. Dela av rummet så att ena delen av rummet bli lekyta och den andra blir myshörna. Alla barn behöver ibland ta en paus i leken och då kan det vara skönt om det finns en plats för lugn och ro.

7. Tänk på att barnen snabbt växer ur möbler i barnstorlek. Satsa på större storlekar i stället.

8. En fåtölj av vuxenstorlek är en utmärkt möbel i ett barnrum. Lika skön för den vuxna att sitta och läsa godnattsagor blir den för barnet att mysa i en stund.

9. Barn håller sig ju som bekant ofta på golvet när de leker. Därför kan det vara skönt, speciellt för de minsta, med en stor mjuk matta att leka på.

10. Glöm inte säkerheten! Se till att tunga möbler är fastskruvade i väggen. Barnsäkra kontaktuttag och fönster och ta bort löst hängande persiennsnören och småsaker för de minsta.

Helén Bjurberg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN