Mejla

Ylva Sanfridson

Med osmidiga flickskor blir vi aldrig jämställda

Ylva Sanfridson 40, informatör.
Ylva Sanfridson 40, informatör.

Förra våren var det dags att köpa sonens första cykel. Han skulle ha en röd. Med pakethållare. Och cykelkorg. Men det fanns ingen röd cykel.

Pojkcyklarna var svarta och orange med namn som Lion, Spider, Creek och Outlaw. Alla hade grovmönstrade däck och stora uppåtriktade stänkskärmar. Där fanns inte plats för en pakethållare utan att göra våld på cykeln. Flickcyklarna var rosa, lila och mintgröna med normala stänkskärmar. De hade både pakethållare och cykelkorg. Och på ramen satt en klisterlapp med blommor benhårt fast. Cyklarna hette Belle, Cinderella och Queen.

Men jag ville ju bara ha en vanlig enkel röd cykel. Utan krusiduller. Utan fjantiga texter. Utan blommor.

I vår ska sonen få en ny cykel, för nu har dottern blivit så stor att hon också ska lära sig cykla. Hon får överta hans ljuslila med blommor och texten Girlie på ramen. Som sonen blev retad för. Och jag ska ut på jakt igen efter nåt som det inte står Lion, Spider, Creek, Outlaw, Belle, Cinderella eller Queen på. Nåt som har både pakethållare och cykelkorg.

Eftersom 70-talsretron har slagit igenom på bred front i barnklädesmodet och gett oss unisexkläder, hoppas jag på unisexcyklar. Neutrala med pakethållare och cykelkorg och lite olika varianter på klistermärken medskickade. Så man själv får välja. Men det är väl en utopi.

I samma veva som jag köpte cykeln förra året skulle jag köpa nya vårskor till barnen. Jag tycker att skor ska vara praktiska och funktionella. Precis som cyklar. Gissa vad jag hittade? Pojkskor (svarta) med grova, rejäla sulor. Flickskor (rosa) med slät sula och ett stort hjärta. På sulan alltså. Under skorna ...

Det var precis samma sko i övrigt. Svenskt märke dessutom. Ska 3-åriga flickor inte kunna hoppa och springa lika mycket som 3-åriga pojkar utan att halka? Är det en träning inför vuxenlivets höga klackar som man inte heller kan springa med?

Jag upphör inte att förvånas. Hur ska vi någonsin kunna bli jämställda när det ser ut så här? Vi kanske ska löpa linan ut i stället? Kanske presenterar Volvo bara två bilar 2009. En svart med traktordäck och texten ”Terminator” på sidan. Och en rosa med lila hjärt- och blommönstrade däck och texten ”My sweet pony” på sidan?

Publisert: