Forskare: Vi har hittat is på Mars

Smälte bort Här har Phoenix grävt fram små kuber (inringat), som på bilden till höger är försvunna. Forskarna tar det som ett bevis på att kuberna var is, som har smält bort i solen.
Smälte bort Här har Phoenix grävt fram små kuber (inringat), som på bilden till höger är försvunna. Forskarna tar det som ett bevis på att kuberna var is, som har smält bort i solen.

Rymdforskarna på Nasa tror sig ha funnit bevis för att rymdsonden Phoenix har grävt fram is på Mars.

På bilder som har skickats till jorden har vita fläckar och tärningsstora iskuber smält bort i solen.

– Vi har hittat det bevis vi har letat efter, säger forskningsledaren Peter Smith.

Det var för fyra dagar sedan som Phoenix grävde fram vad man trodde kunde vara is eller möjligen något annat vitt ämne, som salt exempelvis, som låg gömt några centimeter under den röda planetens yta.

Nu har fläckarna försvunnit, vilket forskarna tolkar som att det var is som har smält bort efter att ha exponerats i solen.

Beboelig planet?

– Men det faktum att det finns is säger ingenting om huruvida det är beboeligt, säger Peter Smith vid en presskonferens från University of Arizona.

Ett av uppdragen som Phoenix har är att försöka finna eventuellt liv på Mars. Men också att samla information om det är möjligt att permafrostområdena någon gång i framtiden skulle kunna bli beboeliga för människor.

En nyckelfråga som forskarna söker svar på är ifall isen som man nu har funnit någonsin har existerat i smält form på Mars. Om det är så skulle man kunna hitta mikrober som exempelvis Chryseobacterium greenlandensis, som man funnit flera kilometer under isen på Grönland. Mikroberna tros ha legat gömda där i 120 000 år, men ändå överlevt under minst sagt extrema förhållanden.

Krävs energi

Möjligen skulle liknande mikrober kunna finnas på Mars.

Men vatten i smält form är bara en av förutsättningarna för att det ska kunna bildas liv. De flesta forskare är överens om att det också behövs förekomst av någon slags organiskt kol och en energikälla för att liv ska kunna uppstå.

Publisert: