Pinsamt tyst från afrikanska ledare

avWolfgang Hansson

Vill inte låtsas om krisen i Zimbabwe

Foto: Foto: AP
Massvält och inflation Läget i Zimbabwe är katastrofalt och landet har stått utan valresultat i tre veckor. Hoppet om att presidenten Robert Mugabe skulle avgå självmant är ute. Nu anklagar han oppositionsledaren Morgan Tsvangirai för högförräderi.

Tre veckor utan valresultat.

Tre veckor av tystnad från fega afrikanska ledare.

Kontinentens anseende står på spel.

Sydafrikas president Thabo Mbeki och Zimbabwes övriga grannar brukar hylla den tysta diplomatin som bästa sättet att påverka Robert Mugabe.

Nog har de varit tysta, alltid. I åratal.

Vad har de uppnått?

Absolut ingenting.

FN fördömde

Läget i Zimbabwe har aldrig varit så katastrofalt som nu med massvält och en inflation på 165 000 procent.

Under veckan fördömdes mörkläggningen av valresultatet i skarpa ordalag i FN och av FN-chefen Ban Ki-Moon.

Mbeki låtsades på FN-mötet som det regnade. När han fått frågor om krisen i Zimbabwe har svaret varit:

– Vilken kris?

EU krävde i går att resultatet offentliggörs.

Mbekis och de övrigas tystnad är pinsam för Afrika. Svår att tolka som annat än bevis på bristande ledarförmåga och kompiskorruption.

I morgon är det tre veckor sedan presidentvalet i Zimbabwe. Resultatet borde ha varit klart senast efter några dagar. Men valkommissionen vägrar fortfarande redovisa det. I stället tänker man räkna om rösterna i vissa valdistrikt. Efter TRE veckor.

Mugabe tillbaka

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att misstänka att den omräkningen slutar med att Mugabe vinner eller att det blir en andra valomgång.

Hoppet från de första dagarna att Mugabe självmant skulle kasta in handduken är borta. Han har återhämtat sig efter chocken. Den gamle Mugabe är tillbaka.

Fylld av självförtroende och fula tricks.

Mugabe höjde i går insatsen rejält. Regimen anklagar oppositionsledaren Morgan Tsvangirai – som var den som av allt att döma vann valet – för högförräderi. En anklagelse som gör att han när som helst kan kastas i fängelse.

Tortyr på landet

Från landsbygden duggar rapporterna tätt om beväpnade, Mugabetrogna gäng som spöar upp och torterar oppositionella och människor som röstade ”fel”.

Trycket ökar på Afrikas ledare att rädda sitt anseende genom att ingripa i Zimbabwe.

Tar de sista chansen?