Nyheter

Sverige erkänner staten Kosovo

Av: 

Tobias Österberg

DEN NYA FLAGGAN. Det oberoende Kosovos flagga vecklades ut för första gången på självständighetsdagen den 17 februari.
DEN NYA FLAGGAN. Det oberoende Kosovos flagga vecklades ut för första gången på självständighetsdagen den 17 februari.

NYHETER

Sverige erkänner Kosovo som en självständig stat meddelar statsminister Fredrik Reinfeldt efter utrikesnämndens sammanträde.

Enligt Reinfeldt och Bildt har det svenska beslutet att erkänna Kosovo inte varit oproblematiskt. De betecknade frågan om Kosovo som en folkrättslig gråzon.

Ett av de främsta skälen till det svenska erkännandet är att Kosovo sedan början av 1990-talet stått under FN-styre och inte varit en suverän del av Serbien, påpekar statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Men vi är också medvetna om att frågan splittrar både FN och EU, säger Reinfeldt.

Serbien avvisar

Kosovo utropade sin självständighet den 17 februari i år. Serbien ser Kosovo som en del av sitt land och avvisar kompromisslöst den ensidiga självständighetsförklaringen. Serbiens främsta bundsförvant i frågan är Ryssland.

Omkring 90 procent av Kosovos 2,2 miljoner invånare är av albansk härkomst. De kvarvarande omkring 120000 serberna är utspridda i mindre enklaver, främst i norr.

FN-styrt

Sedan Nato med bomber drev ut serbiska styrkor ur Kosovo 1999 har provinsen stått under FN-styre. En EU-mission förbereder sig i dagsläget för att ta över ansvaret för Kosovo från FN.

Flera länder har erkänt Kosovo, bland dem USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Danmark och Norge. Vissa EU-länder har tydligt avvisat den nya staten, exempelvis Spanien som är rädd att baskiska separatister ska följa Kosovos exempel.

Serbien har i protest kallat hem sina ambassadörer från länder som erkänt Kosovo.

Sent beslut

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin säger till TT att han tycker att det är bra att Sverige erkänner Kosovo, men är kritisk till den ”inflexibla processen” och att beslutet dröjt till den 4 mars.

– Vi blir ju i slutet av gruppen EU-länder. Har vi vunnit något på det? undrar han.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter