Nyheter

Invandrare får jobb där ändå - fast via Sverige

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Under hela 2000-talet har danskarna bekämpat invandrare och flyktingar.

Nu importeras de i stället. Från Sverige.

Danmark har gjort sig känt för sin njugga inställning till flyktingar och invandrare från länder utanför EU.

Sedan den borgerliga regeringen under ledning av Anders Fogh Rasmussen tillträdde hösten 2001 har kraven successivt skärpts för att man ska få permanent uppehållstillstånd.

Nu ska man ha arbetat i Danmark i 2,5 år och avlagt integrationsexamen. I den kontrolleras kunskaper i danska och om är förtrogen med danska förhållanden.

Men sedan Danmark utvecklats till ett Klondyke för jobbsökare från Sverige slipper danskarna inte längre utomeuropeiska invandrare.

6 700 fick danskjobb

Förra året fick nära 6 700 svenskar jobb i Danmark, 25 personer per arbetsdag. Enligt Anders Olshov, direktör på Öresundsinstitutet kan de indelas i tre kategorier. Den första är färska akademiker med ekonomiexamen. De har lättare att få jobb i Danmark än i Sydsverige. Den andra är specialister av olika slag, som sällan har något problem att få jobb någonstans.

Men det är den tredje och sista kategorin som är den mest intressanta – och den snabbast växande. Det är ungdomar och invandrare med bristande, eller ingen, arbetslivserfarenhet.

I Sydsverige är det överskott på människor som kan ta lågkvalificerade jobb. I Danmark är det precis tvärtom. Där råder det brist på brevbärare, tidningsutdelare, butiksbiträden, chaufförer och dem som jobbar med enklare uppgifter på restaurang.

Den riktigt stora förändringen under det senaste året – då antalet svenskar som jobbar i Danmark har fördubblats – är att de nu får jobb i Danmark.

Dem som danska politiker velat stänga ute från Danmark får nu alltså jobb ändå. Fast via Sverige. Så märkligt, och så underbart, fungerar världen ibland.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: