Pappan åtalas för mord

avJohanna Melén, Mikael Stengård

NYHETER

Aftonbladet.se:s Johanna Melén på plats

Den 15-årige pojken skulle hjälpa polisen med gänget i Rödeby.

Istället blev han offer för bråket och sköts till döds.

I dag åtalades mannen som misstänks ha avlossat skotten i Rödeby utanför Karlskrona för mord och mordförsök.

Natten till den 6 oktober förra året larmades polisen om ett skottdrama på en gård i Rödeby i Blekinge. Anmälaren uppgav att ett gäng pojkar befann sig på en gård och hotade familjen.

Under larmsamtalet hördes skott och anmälaren bad även om ambulanser.

– Jag tappade besinningen och sköt dem, sa pappan till larmoperatören.

Samtliga poliser i området beordrades till platsen. Väl på plats fann man två personer skottskadade på marken. En av dem, den 15-årige pojken, konstaterades omedelbart död.

Pojken hade träffats av skott i vänster arm och i bröstet. Enligt åtalet var det skottet i bröstet som tog 15-åringens liv.

Närmare huset låg en annan skottskadad pojke. Han var vid liv och låg på marken och jämrade sig. Han överlevde tack vare den snabba sjukvårdsinsatsen.

Enligt åklagaren var det pappan i familjen som hade avlossat skotten. Mannen åtalas därför för mord och mordförsök. ”Han har uppsåtligen dödat 15-åringen på nära håll genom att skjuta honom med ett hagelgevär”, står det i åtalet.

Enligt åtalet har mannen också ”två gånger försökt att beröva livet på XX med skott som träffat i ryggen, höger ben och i skinkan”.

”Skottet i ryggen har avlossats på nära håll och tillfogade pojken livshotande skador, bland annat på mjälten, grovtarmen, vänster lunga och lungsäck”, står det i åtalet.