Jätteras på New York-börserna

Saab-ägaren General Motors (GM) rasade med 31,1 procent

Kurserna på New Yorkbörserna störtdök på torsdagen.

Dow Jones upplevde det värsta raset i år – över sju procent.

En finansanalytiker som TT talat med tror att raset smittar av sig på de europeiska börserna när de öppnar på fredagen.

Det var den sjunde handelsdagen i rad med sjunkande kurser.

För första gången på fem år föll Dow Jones industriindex under 9 000. Nasdaqs kompositindex har inte sjunkit under 1 700 sedan augusti 2003.

Dow Jones industriindex hade vid stängning gått ned med 7,3 procent till 8 579,2. Nasdaqs kompositindex hade sjunkit med 5,5 procent till 1 645,1.

”Åtgärder räcker inte”

Investerarna oroade sig under torsdagen för att de senaste dagarnas åtgärder från världens regeringar inte är nog för att avvärja en global recession. Onsdagens räntesänkning av flera centralbanker, däribland USA:s Fed, räckte inte för att ingjuta mod i marknaden.

– Det här är en allmän rädsla. Räntesänkningarna och räddningsaktionerna från bankerna har inte lyckats övertyga aktieplacerarna ännu, säger finansanalytikern Peter Malmqvist till TT.

Kombinerad rädsla

Han säger att börsfallet är en kombination av en rädsla kring det finansiella systemet och en rädsla för den annalkande lågkonjunkturen.

Peter Malmqvist tror att raset i USA kommer att smitta av sig på de asiatiska börserna och därefter på de europeiska när de öppnar på fredagen.

– Det kan man utgå ifrån.

Med sjunkande oljepris blev energiaktier som Exxon Mobil och Chevron kraftiga sänken på börsen. Exxons aktie föll med 11,7 procent.

Biltillverkarna hade inte heller någon munter dag – aktien i Saab-ägaren General Motors (GM) rasade med 31,1 procent till den lägsta nivån sedan 1950-talet. Raset förklarades bland annat av en dyster rapport om försäljningen i Europa under årets första nio månader, som GM uppger har sjunkit med 1,9 procent jämfört med i fjol. Volvos ägare Ford följde med i fallet – aktien sjön med 21,8 procent.

TT

Publisert: