Timbuktu tror inte på Ipred-lagen

Timbuktu: Vi tjänar inte
på att hetsa fildelarna

Kända namn som Mikael Persbrandt, Per Gessle och Eva Dahlgren har uttalat sitt stöd för den så kallade Ipred-lagen.

Men alla artister är inte positiva till lagförslaget.

– Musikbranschen skjuter sig själv i foten när man lägger ner en massa energi på att jaga privata fildelare, säger Jason "Timbuktu" Diakité och får medhåll av artisten Jonas Atlberg känd som Basshunter.

Timbuktu.
Timbuktu.

I en debattartikel som publicerats på sajten Newsmill argumenterar Timbuktu emot införandet av Ipred-lagen.

– Vi måste acceptera att verkligheten ser ut som den gör, och sluta försöka bekämpa nedladdningskulturen. För den är redan ett faktum, och musikbranschen skjuter sig själv i foten när man lägger ner en massa energi på att jaga privata fildelare, skriver han.

Borde rikta in sig på bredbandsbolagen

Istället tycker han att skivbolagen borde rikta in sig på de som verkligen tjänar pengar på nedladdningen.

– Varför riktar man inte istället in sig på de stora kommersiella aktörerna på marknaden? De som faktiskt tjänar enorma summor på olaglig fildelning - helt lagligt? Jag tänker till exempel på MP3-tillverkare och bredbandsbolagen.

Som förslag på hur musikbranschen skulle kunna tjäna pengar genom alternativa metoder föreslår han en trafikskatt.

Trafikskatt på internet

– Om det stämmer att ungefär 60% av all nättrafik härstammar från (olaglig) musiknedladdning, och om man räknar med att de flesta nedladdarna betalar för sin tid ute på nätet handlar det ju om enorma summor. Man skulle till exempel kunna tänka sig att en så kallad trafikskatt infördes på nätet.

Han tycker att det är viktigt att diskussionen om fildelning på internet blir mer nyanserad eftersom frågan "är komplicerad".

Timbuktu får medhåll från artisten Jonas "Basshunter" Altberg som tycker att skivbolagens motivering till att jaga fildelarna är god men att deras metoder är oacceptabla.

– Det är nästan en version av maffiametoder. Om deras system blir bombsäkert så kommer det springa indrivare till höger och vänster. Ganska läskigt om man tänker på hur det kan sluta. Han som ska kontrollera internet ska inte leka gud, säger han till aftonbladet.se.

"Vi förlorar en massa pengar"

Såväl Timbuktu som Basshunter anser att artisterna borde få betalt för sitt arbete men att det krävs att branschen tänker om när det gäller hur man tar betalt.

– Jag anser att varje upphovsman eller kvinna ska ha rätt att själv bestämma hur publiken ska få tillgång till det egna materialet. Jag har till exempel lagt ut flera av mina låtar på nätet för gratis nedladdning. Detta gjorde jag för att omfamna nuet och nå ut till så många som möjligt. Tillsammans med vänner driver jag också skivbolag och det är inte tu tal om saken: vi förlorar en massa pengar på gratis nedladdning. Jag kan räkna upp flera fantastiska musiker som på grund av detta inte kan försörja sig som artister, skriver Timbuktu på Newsmill.

Facebook-motståndet växer

I dag på förmiddagen hade den största Facebook-gruppen mot Ipred-lagen "STOPPA IPRED" cirka 31 000 medlemmar. Medlemsantalet ökar fortfarande snabbt.

Publisert:

Ämnen i artikeln