"Jag går helt på känsla och stundens ingivelse”

avKristin Henriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Andra pris till Gunilla Welin Brook i tävlingen Sveriges härligaste trädgård

Foto: Två vackra träd sida vid sida bildar ett vackert blickfång. Den gulbarkiga häggen är Gunillas favorit. ”Stammen har en otroligt vacker färg”. Ett snabbväxande träd som tål både sol och skugga.

Nu är vår tävling om Sveriges härligaste trädgård äntligen avgjord.

På andra plats hittar vi Gunilla Welin Brook med sin vackra och rogivande trädgård i centrala Gävle.

Foto: Gunilla Welin Brook är trädgårdsdesigner till vardags – och på helgen jobbar hon mer än gärna i den egna trädgården.

Som trädgårdsdesigner detaljplanerar Gunilla Welin Brook trädgårdar i sitt jobb. Men i den egna trädgårdsoasen råder total frihet och experimentlusta.

– Jag längtar alltid till lördagarna när jag får dra på mig stövlarna och arbeta i trädgården, säger Gunilla med sekatören i högsta hugg.

Trädgården kallade

Gunilla jobbade tidigare som kock. Men när hon senare i livet insåg att trädgård var hennes riktiga kall omskolade hon sig till trädgårds designer. Hon hämtar gärna inspiration i den engelska stilen som kallas för cottage garden.

– Pappa är engelsman och jag har spenderat mycket tid hos farmor och farfar i Yorkshire. Båda var trädgårdsentusiaster.

Det var när en av tvillingsönerna diagnostiserades med psykiska funktionshindret autism som det blev en sorts sorgeterapi för Gunilla att ta itu med den lite bortglömda trädgården.

– Trädgårdsarbetet fick mig att glömma vardagen. Jord är verkligen magiskt.

Mörkt och skuggigt

När familjen köpte sitt drömhus 1995 var trädgården omgiven av granhäckar som gjorde den mörk och skuggig. Men den togs ner och ersattes av ett härligt ljus. Nu strilar solen genom det vackra äppelträdets krona och rabatterna dignar av olika vackra lökväxter. Till våren böljar de i vilsamt vitt och växlar sedan till ett fyrverkeri i blodrött, cerise och ljust rosa.

– När jag känner inspiration går jag på stundens ingivelse och jag får nya idéer snabbare än en gris blinkar, skrattar Gunilla.

Kompost och kogödsel

En del av hemligheten till varför det växter så det knakar hos Gunilla är att hon jordförbättrar med kompost och kogödsel.

– Bättre jord än den från komposten går knappast att få.

Gunilla har med fingertoppskänsla skapat en vackert detaljerad trädgård med hjälp av kontraster.

Runda mot spetsiga former, hårt mot mjukt, trä mot sten. Här finns en asiatisk hörna och i ”skuggrummet” fungerar en vacker teakbänk som enda dekoration. En rogivande oas i en fri och naturlig stil.

– Det enda strikta i min trädgård är de klippta kanterna. Trädgården är en stor källa till lycka och glädje för alla i familjen.

Här äter de middagar och firar de fyra barnens födelsedagar och skolavslutningar.

– Den här oasen av grönska ger mig en känsla av stolthet över vad vi trots allt lyckats åstadkomma.

Juryns motivering

”Gunilla Welin Brook har med fingertopps- känsla skapat en vackert detaljerad trädgård med hjälp av kontraster. Runda mot spetsiga former, hårt mot mjukt, trä mot sten. Speciellt utvalda trädgårdsmöbler och en Asieninspirerad hörna bidrar till den rogivande känslan. Rabatterna böljar i vitt till våren och växlar sedan till ett fyrverkeri av mörkrött, cerise och ljust rosa.

Gunilla vinner ett presentkort på 1 000 kr på Plantagen."

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård