Kvinna övervakades via mobiltelefonen

Under ett år kunde någon läsa hennes sms och följa varje steg hon tog.

En kvinna i Helsingborg har blivit övervakad i hemlighet via sin mobiltelefon.

– Det är så att man inte tror att det är sant, säger kvinnan, som har polisanmält sin ex-make för spionaget, till Helsingborgs Dagblad.

Nyligen upptäckte kvinnan att någon hade installerat ett spionprogram i hennes mobiltelefon. Hon hade då under en längre tid känt sig förföljd, skriver Helsingborgs Dagblad.

Ex-maken visste mycket

Via information på Internet om programmet insåg kvinnan att någon haft tillgång till hennes telefonbok, sms, mms och även kunnat avlyssna hennes samtal. Hennes mobiltelefon har dessutom en gps-funktion vilket innebär att spionen haft möjlighet att följa varje steg hon tog under året.

Kvinnan misstänker starkt sin före detta man eftersom han har känt till saker som han inte borde veta.

– Om jag har varit på bio så har han vetat det och om jag åkt till en annan stad så har han känt till det. Det skrämmer mig att det har pågått i ett helt år och det mest skrämmande är att fler personer än jag kan ha råkat utför samma sak, berättar kvinnan för HD.

Unik spionhistoria

Kvinnan har anmält sin ex-make för spionage. Polisen bekräftar att ett spionprogram har installerats i kvinnans mobiltelefon.

– Vi kommer att ta tag i detta och våra IT-tekniker undersöker just nu telefonen för att få klarhet i vilken sorts information spionen haft tillgång till, säger Stefan Krüger, chef för polisens specialrotel, till tidningen.

Det som kvinnan har utsatts för är unikt i Sverige enligt polisen och kammaråklagare Kerstin Eriksson. Hur spionaget ska rubriceras är ännu oklart.

–  Det kan röra sig om dataintrång, ofredande eller olovlig avlyssning, säger Eriksson till Helsingborgs Dagblad.

Publisert: