Elev på skolan: ”Trump, gör någonting din jävla skitstövel”

avErik Melin

NYHETER

Minst 17 personer dödades på skolan i Florida av 19-årige Nikolas Cruz.

President Donald Trump ber och skickar sina kondoleanser till offrens familjer, lät han hälsa på Twitter.

”Din jävla skitstövel [...] Böner kommer inte lösa det här, men vapenlagar förhindrar att det händer igen”, svarade 16-åriga eleven Sarah.

Skjutningen på Marjory Stoneman Douglas High School, norr om Miami i Florida, är den tredje dödligaste i USA:s historia.

17 personer, elever och lärare, är döda och flera har skadats mycket svårt. Siffran över antalet döda kan komma att stiga.

Efter skjutningen har många valt att sända sina tankar till de drabbade.

1 av 19 | Foto: John McCall / TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump säger att han ber för offrens familjer.

”Inget barn, lärare eller någon annan ska någonsin behöva känna sig osäker i en amerikansk skola”, avslutar han ett meddelande på Twitter.

Twitteranvändaren Sarah twittrade under skjutningen att hon är elev på skolan men att hon lyckades ta sig ut från byggnaden. Flera av hennes vänner fanns dock kvar inne i skolan samtidigt som Nikolas Cruz fortsatte skjuta, rapporterar Sky News.

Sarah är en av många som reagerat mycket kraftigt på Donald Trumps tweet.

”Jag vill inte ha dina kondoleanser din jävla skitstövel. Mina vänner och lärare sköts. Flera av mina klasskamrater är döda. Gör någonting istället för att be. Böner kommer inte lösa det här, men vapenlagar förhindrar att det händer igen”, skriver hon som svar på presidentens meddelande.

Trump svarade varken Sarah eller de andra som kritiserat honom. På torsdagseftermiddagen skrev han att det funnits många tecken på att skytten, Nikolas Cruz, var en galning och att man alltid måste anmäla sådan personer, om och om igen.

Strax efter 17 höll Donald Trump pressträff och vände sig då direkt till den amerikanska nationen:

– Kära amerikaner. I dag talar jag till en nation i sorg. En skola fylld med oskyldiga elever och lärare blev skådeplats för ondska under gårdagen, inledde han.

Trump sa sedan att han kommer åka ner till Florida och träffa drabbade familjer och lokala myndigheter.

– Jag vill att ni ska veta: Ni är inte ensamma och kommer aldrig bli det.

Avslutningsvis tog Donald Trump upp de mentala problem som Nikolas Cruz uppges ha haft. Men han nämnde ingenting om vapenlagar.

– Det är ett svårt problem, mental sjukdom. Vi ska hjälpas åt för att tackla det problemet.

”Vi bär ansvaret för skjutningarna”

Presidentens republikanske partikamrat Paul Ryan, som är talman i USA:s representanthus, säger senare under eftermiddagen att skjutningen i Florida inte ska leda till att amerikanska invånare berövas rätten att bära vapen.

Helt andra tongångar kommer från den demokratiska sidan.

Tidigare presidenten Barack Obama skriver att det är ”vår främsta uppgift att ta hand om våra barn” och att det finns mycket att göra inom vapenkontroll-lagar innan det går att säga till barnen att vi gör tillräckligt.

Senatorn Chris Murphy. Han menar att den amerikanska kongressen, representanthuset och senaten, bär ansvar för ”en epidemi av massavrättningar” i USA, rapporterar CNN.

– Plågan med skolskjutning efter skolskjutning existerar som en konsekvens av att vi inte agerar, inte på grund av slump eller otur. Vi bär ansvar för att de här dåden sker i vårt land på en nivå som inte går att jämföra med något annat, säger Chris Murphy.

Nikolas Cruz häktades under torsdagen, misstänkt för 17 fall av mord.

Därför införs inte hårdare vapenlagar i USA 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM