30 döda efter orkanen Fay

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Florida har utlyst katastroftillstånd

Orkanen Fay har nu tilltagit i styrka och turister uppmanas lämna Florida Keys.
Orkanen Fay har nu tilltagit i styrka och turister uppmanas lämna Florida Keys.

En tropisk storm har kostat 30 människor livet i Haiti. Stormen riskerar att utvecklas till orkan när den når Kuba. I Florida har myndigheterna utlyst katastroftillstånd och beordrat turister att lämna ögruppen Florida Keys.

På Haiti omkom omkring 50 människor när en buss försökte korsa en flod som översvämmats av regn i samband med den tropiska stormen Fay, uppgav ögonvittnen för Reuters.

Ett 20-tal överlevande kunde dras upp levande från den framforsande floden Glace i den sydvästra provinsen Grand-Anse, sade borgmästaren Oreste Andre i staden Bomont, där olyckan inträffade.

– Floden svepte bort dem som om de varit drivved.

Barn dog

Thelma Laurent ett ögonvittne, som väntat på flodbanken tillsammans med andra chaufförer på att floden skulle lugna sig, sade att ett barn fanns bland de överlevande men att ett tiotal barn inte klarat sig.

Det fanns 80 människor eller fler ombord på den överfulla bussen som var på väg till Jeremie, den största staden i Grand-Anse, sade Laurent och Andre.

Det amerikanska orkancentret i Miami varnade på söndagen, lokal tid, för att den tropiska stormen Fay kan utvecklas till en orkan när den når västra Kuba. Vid 02-tiden, svensk tid, befann sig stormen tio mil från Guantánamo på Kuba och rörde sig västerut.

11 700 evakuerade

Efter Kuba väntas Fay fortsätta upp mot Floridas västkust och landa nära Tampa för att därefter dra vidare rakt upp mot Georgia.

Stormen, som är den sjätte under årets orkansäsong, har fört med sig förödelse till två öar. Myndigheterna i Dominikanska republiken uppger att fyra människor omkommit i ovädret, bland dem två bröder som sveptes bort när floden Higuey svämmade över sina bräddar. Omkring 11 700 personer har evakuerats och 15 000 hushåll saknar el.

TT

Publicerad: