Hennes pension: 39 000 kr/mån

avJens Kärrman

NYHETER

Ulrica Messing får pengarna – och en heltidslön som vd

Hon lovade att inte plocka ut någon statsrådspension.

Nu bryter Ulrica Messing, 40, sitt löfte.

Den förra ministern får 39 000 kronor i månaden i pension – utöver sin lön.

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
VD – och pensionär Ulrica Messing har tidigare sagt att hon inte tänker ta ut någon statsrådspension. Nu kan hon lyfta 38 952 kronor i pension, samtidigt som hon arbetar heltid som vd.

I augusti lämnade Ulrica Messing politiken för att satsa på sina barn och nya kärleken Torsten Jansson. Messing, som var minister i tio år, gjorde i intervjuer klart att hon inte tänkte bli Sveriges yngsta lyxpensionär.

”En plikt”

Att plocka ut statsrådspensionen på 50 000 kronor i månaden var det inte tal om.

– Det är en plikt och en integritetsfråga att ha en egen försörjning så länge man är arbetsför och har hälsan, sa Messing.

Fyra månader senare har hon både jobb och pension. Ulrica Messing uppger i sin ansökan till Statens pensionsverk, SPV, att hon under 2008 kommer att tjäna 35 000 kronor i månaden.

– Inkomsterna tar bort hennes inkomstgaranti från riksdagen och sänker statsrådspensionen, säger Torkel Backlund på SPV.

Kvar blir 38 952 kronor i månaden i pension. Pengarna kommer att börja att ticka in på Ulrica Messings bankkonto i januari.

Ulrica Messing uppger att hon inte sett beslutet, som skickades till henne den 21 november.

Ska dubbelkolla

– Jag undrar om det där stämmer. För jag jobbar heltid. Jag tror inte att de fått in alla uppgifter. Jag måste kolla det innan jag kommenterar, säger hon.

Efter att SPV bekräftat för Aftonbladet att inga kompletteringar inkommit från Messing den senaste månaden återkommer hon via sms:

– Jag ska kontakta SPV igen så fort jag hinner för att dubbelkolla förutsättningarna för nästa år.

’Snabb till nytt jobb’

– Det är dessutom många veckor till januaris utbetalning. Jag har inte gått i pension, det tror jag ingen missat. Jag tror till och med att jag varit mycket snabb med att gå till ett nytt arbete.

Messing arbetar i dag som vd för det nystartade inredningsföretaget Porthouse Interior som ingår i sambon Torsten Janssons miljardkoncern.