Pension: 1,2 miljoner per år

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Anitra Steen lämnar Systembolaget

Systembolagets vd Anitra Steen praktiserar i kassan. Bilden togs i september 2006.
Foto: JÖRGEN NILSSON
Systembolagets vd Anitra Steen praktiserar i kassan. Bilden togs i september 2006.

Anitra Steen har meddelat Systembolagets styrelse att hon slutar som vd i maj 2009.

Hon fyller då 60 år och går i pension – och kan kvittera ut 100 000 kronor i månaden.

Anitra Steen låter i ett pressmeddelande hälsa att hon har ”haft förmånen att ha varit chef för Systembolaget under tio fantastiska år”.

Till aftonbladet.se säger hon att det "inte finns något märkligt med att hon slutar".

– Jag ville bara avisera i god tid att jag går vid 60 år som mitt avtal säger. På så sätt ger jag styrelsen gott om tid att finna min efterträdare.

Vad är du mest nöjd med under din tid på Systembolaget?

– Jag är mest nöjd med att ha lyckats förena vårt alkoholpolitiska uppdrag med att vara en väldigt bra detaljhandelskedja. Vi har gjort vårt uppdrag i alkolholpolitiken till en tillgång i vår detaljhandelsverksamhet. Det ser jag att kunderna uppskattar.

Vilken blir den främsta utmaningen framöver?

– Jag tror att utmaningen är densamma över tiden. Att se till att vi driver en effektiv och bra detaljhandelskedja som tar vårt alkoholpolitiska uppdrag på allvar.

Vad ska du göra nu?

– Det fina i kråksången är att jag inte riktigt vet det. Men jag vet att jag har minst tio yrkesverksamma år framför mig. Nu vill jag utnyttja möjligheten att göra något ytterligare innan jag sätter mig på hemmet och funderar över hur mitt liv ser ut.

Enligt Affärsvärldens beräkningar kan du nu kvittera ut 35 miljoner i pension. Kommentar?

– Jag vet inte hur de har räknat fram det. Det som är fakta är att jag från och med i maj nästa år kommer att ha 100 000 kronor i pension varje månad. Den inkomsten samordnas fullt ut med de inkomster jag kommer att få framöver om jag går in i en anställning eller arbetar som konsult.

Anitra Steen började som vd för Systembolaget i september 1999.

Systembolagets styrelse börjar nu arbetet med att leta efter hennes efterträdare. Arbetet leds av styrelsens ordförande Cecilia Schelin Seidegård.

Publicerad: