Eko-reko morot med julsmak

NYHETER

Ge dig själv en energiboost med saffransgul grädde

Trött på gråskalan utanför fönstret? Laga till en skål lysande solgul morotssoppa som både glädjer och är nyttig.

– Soppan värmer och är dessutom vänlig för plånboken, säger Coop provköks Sara Begner.

Det duggregnar. Det är barmark. Det är december. Det är julstress. Testa en riktig energiboost – eldröd morotssoppa. Förstås med härlig saffransgul grädde, för den rätta luciakänslan.

Riktig vitaminkick

Även om myten att morötter förbättrar synen är falsk, så är de gyllene rötterna en riktig vitaminkälla. Kokade med lök och potatis får de en mild söt smak som värmer en kall vinterkväll.

– Låt stavmixern göra jobbet och satsa på bra råvaror, då får du garanterat mer smak, säger kocken Sara Begner.

Soppan kan varieras med olika små tillbehör. Ett bra tips är att göra knapriga ”chips”. Chipsen åstadkommer du genom att skära salt korv eller palsternacka i tunna skivor och steka i lite olivolja. Lufttorkad italiensk skinka är också gott vid sidan av. Den ljusa gula saffransgrädden gör rätten mild och solig men för en magrare variant, byt ut grädden mot citronkesella.

Här hittar du hela receptet på morotssoppa med saffransgrädde.

Dröm dig bort

Morotssoppans rustika kryddning för tankarna till bouillabaisse, Fransk a Rivieran och de vidsträckta floddalarna i historiska Provence. Vad passar då bättre att dricka till, än ett lätt rosévin från just sydöstra Frankrike? På Systembolaget finns torra, balanserade Domaine de la Sauveuse Cuvée Carolle Rosé 2007 från just Côtes de Provence. Dröm dig bort till vackra varma Frankrike med den värmande soppan och det lätta vinet…

Morotssoppan med saffransgrädde serveras rykande varm som förrätt, eller för sig självt med ett gott nybakat bröd till. Skapa vardagslyx för dig själv eller familjen genom att servera soppan i stora vackert målade tekoppar med matchande servetter. Gärna i blekt laxrosa så det matchar rosévinet. Och förstår – glöm inte tända ljusen!

Tips:

Vill du ha fler tips och idéer till middagar? Klicka här för att få recept för hela veckan.

Coop

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul

Julmat