Lars Ohly: Hellre Castro än Bush

Vänsterpartiets partiledare väljer hellre Castro än Bush i allmänna val

Lars Ohly säger att ”det var på tiden att Castro avgick”, men att han hellre skulle välja Castro än George Bush om båda ställde upp i allmänna val.

– Ja, men Fidel Castro gör inte det, det är ingen som kunnat rösta på honom i ett demokratiskt val, säger Lars Ohly.

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly säger att ”det var på tiden” att Castro avgick.

– Av två skäl: han är gammal och kan sannolikt inte fullgöra sitt ämbete. Det andra är att han står i vägen för en nödvändig demokratisering av det kubanska samhället.

Är du förvånad över att han avgår?

– Nej, egentligen inte. Hans hälsa har ju varit dålig under en längre tid, och det är orimligt att klänga sig fast vid en position så länge som han redan har gjort, tycker jag.

Vad tror du det här får för konsekvenser för Kuba?

– Jag hoppas att man med bibehållen social rättvisa kan utveckla demokratin och respekten för mänskliga rättigheter. Jag tror att det finns ett starkt tryck för det i det kubanska samhället.

– Många kubaner vill leva i större öppenhet, kunna tala fritt utan att behöva titta sig över axeln och se om någon lyssnar, och så vidare.

Tror du att det här får konsekvenser för relationerna mellan Kuba och Sverige?

– Nej, inte direkt, därför att vi vet ännu inte i vilken riktning det kubanska samhället utvecklas. Men om det blir som jag hoppas, nämligen att vi ser tecken på en demokratisering, då kommer jag att förespråka att Sverige i ökad utsträckning ska stödja det genom att utveckla kontakter med det kubanska samhället.

Vilken är din syn på Castros politik i dag?

– Det kubanska samhället har inte utvecklats sen revolutionen när det gäller demokrati, öppenhet och respekt för mänskliga rättigheter. Och det är min avgörande kritik: att den kubanska ledningen inte har förstått vikten av att människor kan organisera sig, strejka, tala fritt, yttra sig fritt, delta i hemliga och allmänna val. Där har egentligen ingenting hänt sen 1959.

Publisert: