Nyheter

Israel nobbar Hamas förslag om vapenvila

Av: 

Tobias Österberg

Maria Hellström

NYHETER

Hamas inrikesministern dödad i bombanfall

En stor krater uppstod vid anfallet mot byggnaden där Hamas inrikesminister Said Siam dödades.
En stor krater uppstod vid anfallet mot byggnaden där Hamas inrikesminister Said Siam dödades.

Vapenvilan är nära, enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Men Hamas vägrar att acceptera Israels krav: En garanti om att vapensmugglingen mellan Egypten och Gaza stoppas.

Said Siam dödades vid en israelisk attack i går.

Hamas föreslog i morse en ettårig vapenvila, men Israel säger nej till fler av villkoren.

Landet kräver bland annat att Egypten ska ge garantier för att vapensmugglingen i de underjordiska tunnlarna till Gaza stoppas.

Men diskussionerna går ändå framåt. Enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är ett eldupphör "mycket nära".

Förhandlingarna sker genom egyptiska medlare eftersom Israel och Hamas inte för direkt dialog med varandra.

Över 1 100 döda

Kriget har varat i 21 dagar. Över 1 100 palestinier har dödats och 5 100 har sårats under det 21 dagar långa Gaza-kriget. På den israeliska sidan har kriget kostat 13 människor livet, varav tre civila som träffats av palestinska raketer.

Inrikesminister dödad

Israels har dödslista över högt uppsatta män inom Hamas. I går dödades inrikesministern Said Siam, 50, efter ett tips om att han befann sig hemma hos sin bror i Gaza.

Said Siam tillhörde Hamas mest extrema falang. Han avvisade alla förhandlingar med Israel.

I början av januari dödades Nizar Rayan, 51, en av Hamas viktigaste universitetslärare.

Anklagas för brott mot folkrätten

När FN diskuterade Gaza-krisen natten till fredagen (svensk tid) anklagades den judiska staten för att ha brutit mot folkrätten genom angrepp på sjukhus, medier och FN-byggnader.

– Gaza står i lågor. Det har förvandlats till ett brinnande helvete, sade generalförsamlingens ordförande, nicaraguanen Miguel d'Escoto Brockmann.

Argentina, Brasilien, Mexiko och Schweiz sällade sig till de många länderna som i starka ordalag fördömde Israels angrepp mot en FN-byggnad på torsdagen.

Tillbakadragande

Mussa Abu Marzuk, Damaskus-baserad chef för Hamas mäktiga politbyrå, sade till AFP natten till fredagen att Hamas erbjudit Israel en ett år lång vapenvila i utbyte mot att landet drar tillbaka sina militära styrkor från Gaza och avslutar blockaden av det palestinska området.

Israel har enligt honom inte svarat på förslaget som fördes fram under samtalen med medlare i Egypten.

– Vi väntar på ett svar från Egypten efter att de har talat med (israeliske sändebudet) Amos Gilad, sade Marzuk.

Gilad återvände från Egypten sent i torsdags kväll. Han skyndade då till ett möte med premiärminister Ehud Olmert och andra ledande israeliska ministrar. De beslutade att han ska åka tillbaka till Egypten för fler diskussionen medan utrikesminister Tzipi Livni far till Washington på fredagen för separata diskussioner med den amerikanska regeringen om en möjlig vapenvila.

Tidigast på lördag

Efter den nya rundan samtal mellan Gilad och medlare i Kairo kommer Israel att fatta beslut om huruvida säkerhetskabinettet, det enda israeliska organ som kan anta en överenskommelse om att avsluta offensiven, ska kallas in.

Enligt en regeringskälla är det inte sannolikt att säkerhetskabinettet kommer att mötas före lördagen.

Frankrikes utrikesministern Bernard Kouchner och den så kallade Mellanöstern-kvartettens sändebud, förre brittiske premiärministern Tony Blair, sade i Paris att de är hoppfulla om ett förestående eldupphör. De avslöjade också nya detaljer om den egyptiska planen för ett eldupphör.

Kouchner sade att den innehåller en ettårig vapenvila, som kan förlängas samt att Israels styrkor ska dras tillbaka från Gaza under fem till sju dagar och att gränsövergångarna i Gaza åter ska öppnas.

Hamas har utlyst fredagen till en ”vredens dag” mot Israels offensiv i Gaza-remsan. Även den palestinske presidentens Mahmud Abbas al-Fatah-rörelse, baserad på Västbanken, har uppmanat till demonstrationer. Som en följd har Israel beslutat att även hela Västbanken ska spärras av under hela fredagen, meddelade armén.

Enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är ett eldupphör i Gaza ”mycket nära” men Israel kräver att gränsen mot Egypten ska vaktas av en styrka från president Mahmud Abbas palestinska myndighet. Detta trots att det är Abbas fiende Hamas som kontrollerar Gaza.

Den judiska staten vill också ha ett klargörande från Egypten om hur landet tänker motverka vapensmugglingen in i landet.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter